Irooniline: katsevisiiride tegijad ise eriolukorra ajal kaitsevahendeid ei kanna.Foto: „Kuuuurija“
Tele
6. aprill 2020, 21:19

Väikefirma töötajad ei kanna kaitsemaske. Jurist: kõik on korrektne! (2)

Tallinna külje all Tabasalus tegutseb väike vabrik, mis toodab Rootsile proovipartiina kaitsevisiire. Sinna tööle läinud inimeste sõnul olevat sealsed töötingimused nii halvad, et sellest on läbi „Kuuuurija“ vaja teavitada laiemat avalikkust. 

Raskel ajal pakub Allestpac OÜ tööotsijatele lihtsat rahateenimise võimalust läbi Facebooki, ning lubab töötunni eest maksta viis eurot netos, raha kohe tööpäeva lõpus kätte.

Vihjeandja Peeter ütleb telefonikõnes, et läks koos oma prouaga hommikul kohale, aga neid ei lastud ruumi sissegi – kohal olla juba liiga palju inimesi. Tagasi kutsuti paar sama päeva kella kolmeks. Ukse vahelt sisse vaadates sai Peeter kohe aru, et midagi on valesti: ta kirjeldab poolenisti pappkaste täis ruumi, milles olla seitsme- või kaheksameetrine laud. Selle laua taga istusid tema sõnul 28. märtsil koos umbes kolmkümmend inimest. Inimesed üksteisest eraldatud ei olnud, samuti polnud neil kaitsemaske ega kindaid. Nõnda otsustas Peeter, et kohale jäämine pole sellistes oludes turvaline – tal tekkis suur hirm nakatuda koroonasse. „Ohutunne tekib inimesel. See ei ole normaalne. Eriolukord ja siis on ruum inimestest pungil täis.“ Peeter pöördus koroonaohu infotelefoni poole, kust tal soovitati võtta ühendust politseiga. 

„Kuuuurijaga“ võttis ühendust ka sama ettevõtte üle kurtev Marta, kes ütleb, et tööruum polnudki nagu tuba, vaid meenutas hoopis laoruumi. „See oli nagu mingi Hiina tööstuse variant Eesti võtmes. See oli täiesti absurd,“ ütleb ta.

„Kuuuurija“ sõitis Tabasallu asja uurima.

Allestpac OÜ tegevjuht Hiie Aavik „Kuuuurija“ telefonikõnele ei vasta. Nõnda otsustab Katrin Lust teda majja otsima minna. 

Kuigi majja peaks pääsema vaid eelnevalt meilitsi registreeritud inimesed, pole uksel kedagi uurimas, miks külalised saabusid. Samuti ei paista keegi teadvat, kas juhataja kohal on. 

Ruumis on tõesti inimesed tihedasti koos ning kaitsemaski ei kanna keegi. Vene daam teatab, et Aavikut kohal ei ole ning vihastab. Selle peale otsustab „Kuuuurija“ juhatajaga uuesti telefonitsi ühendust võtta.

Aaviku sõnul on kõikidele töötajatele antud käsk mask ette panna. Samuti väidab ta, et tööle pääsevad vaid meili teel registreeritud inimesed. Ometi selgub saates tehtud katses, et tegelikult võib majja minna ka inimene tänavalt. Ka töötama võib selline inimene hakata kohe, ilma igasuguse registreerimiseta. Hiie Aavik nõustub „Kuuuurijaga“ kohtuma. 

Vahetult enne kokkusaamist ilmub „Kuuuurija“ postkasti teade Aaviku juriidiliselt esindajalt Tanel Riivitsalt. Selgub, et eriolukorrast ja ajapuudusest tulenevalt ei anna ettevõtte juhid kaamera ees intervjuud. Ettevõtte tööprotsessid olevat seadusega kooskõlas.

„Kuuuurija“ kutsus kohale politsei. Nende võimuses polnud teha muud kui olukorda vaadelda, sest politseiniku sõnul pole maskikandmine seaduse järgi kohustuslik.

Terviseameti hinnangul peaksid praegu töö peatama ettevõtted, mille töötajad puutuvad üksteisega tihedalt kokku. Küll aga peaksid tööandjad korraldama tegevuse selliselt, et töötajatevahelisi kontakte oleks võimalik vältida.

Praeguseks väidab Allestpac OÜ, et järgitud on kõiki nõudeid. Seda olevat nende juriidilise esindaja sõnul kinnitanud ka Tööinspektsioon.