Honor BlackmanFoto: PA/ Scanpix
Inimesed
6. aprill 2020, 19:15

Suri bonditüdrukut Pussy Galore’i mänginud näitlejanna Honor Blackman

Pühapäeval suri 94 aasta vanuses inglise näitlejanna Honor Blackman, kes oli Bondi-filmis „Kuldsõrm“ kandnud küll napakat nime Pussy Galore ehk Küllaga Tutti, kuid kelle kehastatud lendur-dominatrix pani aluse intelligentsele ja iseseisva loomuga Bondi-tüdrukule.

Omaste sõnul suri teenekas näitlejanna Honor Blackman oma kodus perest ümbritsetuna. „Tema lapsed Barnaby ja Lottie ning lapselapsed Daisy, Oscar, Olive ja Toby armastasid teda väga ning jäävad temast puudust tundma,“ vahendab Briti leht The Guardian pressiteadet. Lähedased toonitavad: Blackmani surm polnud seotud koroonaviirusega, vaid kõrge vanusega. 

Honor Blackman oli saanud 1960. aastatel üle Ühendkuningriigi tuntud näoks spioonisarjaga „The Avengers“. 1964. aastal kehastas ta kolmandas Bondi-filmis „Kuldsõrm“ Pussy Galore'i nimelist tegelaskuju. Agent 007 saaga avafilmis „Dr No“ (1962) sumas sekspomm Ursula Andress valgete bikiinide väel Kariibi mere voogudest välja, pussnuga vööl, ent vajas ikkagi päästmist. Blackmani kehastatud cool ja intelligentne Pussy Galore pani aga aluse üha iseseisvamatele Bondi-tüdrukutele. Lisaks oli 39aastane Blackman toonasest Bondist Sean Conneryst viis aastat vanem. Kõigi aegade vanima bonditari tiitlit hoidis ta kuni 2015. aasta filmini „Spectre“, kus hullutavalt kaunist maffialeske kehastanud Monica Bellucci oli võtete ajal 50aastane. 

Ehkki Bondi-film oli Honori maailmakuulsaks teinud ja tema karjäärile kõvasti kaasa aidanud, tunnistas ta aastakümneid hiljem The Guardiani intervjuus, et kahetses „The Avengersist“ lahkumist. „Marssisin minema valel hetkel. Nad läksid just mustvalgelt pildilt värvilisele üle ja palk tõusis filmide tasemele.“ Bondi-tähte Conneryt nimetas Blackman intervjuudes seksikaimaks meesnäitlejaks, kellega ta on eales koostööd teinud. Neli aastat pärast „Kuldsõrme“ mängisid nad üheskoos vesternis „Shalako“, milles osales ka Prantsuse seksisümbol Brigitte Bardot.  

Ehkki Blackman jätkas filmitööd aastakümneid, olid siiski kuulsamad tema teleetteasted – näiteks sutsakad seriaalides „Columbo“ ja „Doktor Who“ ning kandev roll Briti komöödiasarjas „The Upper Hand“ (1990–1996). Kuulus Bondi-tüdruk tegi kaasa ka muusikalides „Helisev muusika“, „Minu veetlev leedi“ ja „Kabaree“ ning 2001. aasta kassatükis „Bridget Jonesi päevik“. Veel kõrges eas tuuritas Blackman ringi ühenaisesõuga „Honor Blackman As Herself“, kus meenutas humoorikalt oma lapsepõlve, karjääri algusaegu ja kuulsaks saamist. 

2002. aastal määras Elizabeth II Honor Blackmanile Briti Impeeriumi Ordu komandöri medali, ent too keeldus – kirglikust vabariiklasest näitlejanna tundnuks end kõrget tunnustust vastu võttes silmakirjatsejana.