Foto: kuvatõmmis saatest
Tele
6. aprill 2020, 20:43

OHTLIKUD TOLMULESTAD? „Laser“ uuris, kas legend, et meie kodudes elavad sajad tuhanded tolmulestad, vastab tõele

Saade “Laser” (vaata SIIT) võttis sedapuhku teemaks tolmulestad, kelle kohta ringleb juba ammutuntud legend, mida kõik padja- ja madratsitootjad meile räägivad: kõik padjad sisaldavad endas tolmulestasid. Ja mida vanem on padi, seda rohkem lestasid seal sees on. 

Väidetavalt pidi padi aastate aastate jooksul tolmulestade ja nende elutegevuse tõttu lausa kaalus juurde võtma. “Laseri” saatejuht Marii Karell seadis sammud Tartu Ülikooli selgrootute zooloogia dotsendi Toomas Esperki juurde, kaasas viis aastat vana padi, mida pole kunagi pestud, ning samasugune tuttuus padi. 

Legendi kohaselt peaks vana ja kasutatud padi suure hulga tolmulestade ja nende väljaheidete tõttu lausa kaalus juurde võtma. Uus ja vana padi pandi kaalule, et vaadata, kas nende kaalud on erinevad. Tulemus: uus padi kaalus 916 grammi ning vana padi 920 grammi. “Kindlasti ei saa nende arvude põhjal väita, et vana padi on raskem kui teine,” kommenteeris Esperk.

Tolmulestadest vabanemiseks on levinud juba ammusest ajast soovitus padjad talvel külma kätte viia. “Kui kuskil -3 kraadi juures 18 tundi neid seal hoida, siis enamus lesti olid pärast seda veel eluvõimelised, need ei tekitanud neile suuri probleeme. -10 kraadi juures oli suremus juba palju suurem. Aga ikkagi see tähendaks padja hanges hoidmist mitmeid päevi,” tõdes Esperk.

Tallinna Ülikooli loodus- ja tervisteaduste instituudi vanemteadur Tiiu Koffi sõnul ei ole tolmulest ise nii ohtlik, aga temast jäävad eksrkemendid võivad tekitada allergilisi haigusi. 

Kui tolmulestad krõbedate miinuskraadide juures hävivad, siis tolmulesta väljaheidetest ei saa aga patja hange viies lahti. “Aja jooksul, kui need väljaheited kuivavad, siis nende allergeensusega seotud omadused vähenevad. Aga jah, sellest momentaalselt lahti ei saa,” kinnitas Esperk. Kasu oleks mehe sõnul padja pesemisest 60 kraadi juures.

Karelli toodud vanast ja pesemata padjast võttis Esperk proovi, et vaadata, mis seal sees on. Teadlane avastas proovist üksjagu palju naharakke, karvajuppe ja muid asju, mis peaks olema lestadele suupärased, aga lestasid endeid proovist ei leitud. 

Esperk võttis veelgi sügavalt padjast erinevaid proove, kuid lestasid ega suures koguses lestade väljaheiteid ta ei avastanud. Kuid padjad pole ainsad kohad, kus lestad elavad. “Laser” kogus tolmu viiest erinevast majapidamisest ning viis proovid Koffile, kes võttis proove ka enda kodust.

“Mõtlesime kiire ekpressmeetoodi välja, et lihtsalt teibi peale käisin voodist korjasin proovi. Alguses vaatasin 50kordse suurendusega ja ei leidnud midagi. Siis vaatasime suurema suurendusega ja ei leidnud samamoodi midagi!” oli Tallinna Ülikooli professor imestunud.

Koffi sõnul on ka tema kuulnud jutte, et tolmulestad on ju igal pool. “Ja eriti vaadanud seda elektronmikroskoobiga tehtud pilti, kus nad näevad väga koledad välja. Ja siis öeldakse, et neid peab olema sadu ja tuhandeid teil voodis, et nad toituvad surnud keharakkudest. Aga selgub, et siis mitte igas kodus,” kommenteeris ta. 

“Laseri” poolt viiest kodust võetud tolmuproovist leidis Koff küll palju loomakarvasid ja muud säärast, kuid tolmulestasid ta taaskord ei leidnud. 

Seejärel otsis tolmulestasid Tallinna Ülikooli keskkonnakorralduse rektor Piret Vacht, kes oma doktoritöös sarvlestasid uuris. Teadur võttis tolmuproovid ja üritas sealt lestasid leida, ta kasutas selleks Berleze tunneli meetodi, mida tavaliselt kasutatakse mulla uurimiseks ja mullalestade leidmiseks. 

Vacht oma kodust võetud tolmuproovidest samuti tolmulestasid siiski ei leidnud, kuid ta leidis proovist kaks kaks hooghännalist, kes on lülijalgsed putukad. “Tolmulestasid kui selliseid sellise meetodiga ei õnnestunud kätte saada,” tõdes ta. 

Poolas, kus meiega sarnane kliima, tehti ulatuslik tolmulestade uuring ning umbes kolmandikus kodudest ja 10% haiglatest leiti tolmulesti. “Tolmulestad armastavad väga niisket ja sooja keskkonda. 45% niiskust ja pluss 24 kraadi sooja. Seda esineb meil harva ja ju siis neile siin ei meeldi ikka väga olla,” tõdes Koff.

Seega, kas hirmutav jutt tolmulestade kohta on hoopis turundustrikk, et inimesed ostaks kogu aeg uusi patju? “Mul hakkab tekkima selline kahtlus!” tõdes Koff. “On teada inimesi, kel on tolmulestade väljaheidete suhtes allergia, et päris laest seda tõenäoliselt ei võeta. Võib-olla normaalsete koristusharjumustega peredes ei ole see niivõrd aktuaalne teema lihtsalt,” lisas Vacht.

Seega, kes tolmulestasid kardab, peaks pesu pesema 60 kraadiga ning kodu tuulutama!

Laser on eetris esmaspäeviti kell 20 TV3s.