Maris JärvaFoto: Martin Ahven
Inimesed
6. aprill 2020, 17:21

MEELELAHUTUS PEAB JÄTKUMA | Raadiosaatejuhid: intervjuud teeme telefoni teel ja stuudiot desinfitseerime pidevalt

“Nagu enamikel töökeskkondadel, kel vähegi võimalik kogu töö kodukontorisse suunata, on ka meil kontor tühi ja kohapeal käivad vaid eetriinimesed,” räägib Sky Plusi hommikuprogrammi juht Maris Järva raadiotööst kriisiolukorra ajal. Ka Star FM-i, Power Hit Radio ja MyHitsi saatejuhid paljastavad, milliseid muutusi on koroonakriis kaasa toonud. 

“Järgisime enne ja järgime ka nüüd hügieeninõudeid, kasutame isiklikku mikrofonimuhvi, peseme käsi, desinfitseerime kindlasti rohkem kui varem. Hoiame vahet nii palju kui võimalik ja toimetuse koosolekud peame internetis,” lisab Järva. Sky Plusi hommikuprogrammi kõik intervjuud tehakse tema sõnul telefoni teel ja külalisi kohapeal ei võõrustata.

Samas on raadiohääle sõnul kõige keerulisem leida koroonavaba sisu. “Kindlasti ei ole meie eesmärk seda teemat vältida, kuid soovime eelkõige pakkuda inimestele mõnusat meelelahutust. Hetkel tuleb selle nimel lihtsalt rohkem pingutada, kuid peab tunnistama, et keerulisem aeg on meid nii mõneski mõttes leidlikumaks muutnud ja uusi mõtteid juurde tekitanud. Ühe näitena võib tuua Eurovisioni: kui selgus, et lauluvõistlust sel aastal ei toimu, lükkasime kiirelt sama võistluse raadioeetris käima. Valmistasime ette skeemi, vajalikud eetrilõigud-kõllid-reklaamid, kaasasime kuulajad," kirjeldab Järva

“Nädala kestnud hääletus päädis finaaliga, milles kuulajad valisid ülekaalukalt võitjaks Eesti. Nii sai Uku Suviste ikkagi veel korra eestlaste poolehoidu tunda. Raadiokuulajad tulid väga hoogsalt võistlusega kaasa. Muide, hääletajaid oli meil nii Austraaliast, Soomest, Rootsist kui ka mujalt. Nii sai spontaanselt uurida ka selle kohta, kuidas näiteks Austraalias elavad eestlased vastu peavad.” 

Maris Järva Foto: Martin Ahven

“Loomulikult on Sky Plus võtnud kasutusele kõik abinõud, et meie saatejuhid oleksid kaitstud ja saaksid inimeste meelt lahutada. Praeguses kriisiolukorras on vaja meelelahutust, mida Sky Plus proovib ka pakkuda,” ütleb raadiojaama programmijuht Vaido Pannel. 

Panneli sõnul lähevad saatejuhid eetrisse stuudiost, aga istuvad kahemeetriste vahedega. “Me täidame valituse poolt seatud nõudeid iga päev. Näiteks Alari Kivisaare ja Kristjan Hirmo vahe on kaks meetrit ja 20 sentimeetrit, Maris Järva ja Kirstjan Hirmo vahe on täpselt kaks meetrit. Me ise mõõtsime need vahed ära, sellepärast saan need ka suurelt välja hüüda,” räägib ta. 

Pannel kinnitab, et kogu stuudio on täis desinfitseerimisvahendeid, tagamaks saatejuhtide ohutus. “Muu hulgas sulgesime ka lifti, et igaüks ei saaks kontorisse, kui ei ole just eelnevat kokkulepet,” lisab Vaido. Lisaks telefoniintervjuudele on Sky Plusis tehtud ka nii-öelda pildiga ehk videointervjuusid. Ikka selleks, et külalisi kaitsta. “Seda teeme kindlasti veel.” Programmijuhi sõnul jätkub taoline töökorraldus seni kuni olukord seda nõuab.

Allan Roosileht: töö käib edasi ja suure hooga

“Meie raadiojaamas ei ole midagi eriskummalist, ainult see, et teeme intervjuud telefonitsi. Televisioon teeb neid ju video teel,” räägib Star FM-i hommikuprogrammi saatejuht Allan Roosileht.

Star FM-i hommikuprogramm läheb eetrisse endiselt stuudiost. “Küll aga hoiame distantsi. Ja me täidame aboluutselt kõiki valitsuse korraldusi,” kinnitab Roosileht. “Töö käib edasi ja suure hooga. Meil on olnud videokoosolekuid. Õnneks on olemas nii palju tublisid inimesi, kes oma õla on alla pannud, et töö jätkuks.”

Roosilehe sõnul on neil raadios kõik hästi. “Kõige tähtsam on see, et oleme terved. Kõikidel töötajatel on desinfitseerimisvahendid kaasas ja pärast töö lõpetamist lastakse kõik töövahendid sellega üle. Peame üksteise eest hoolitsema. See, et oleme terved, on kõige tähtsam,” lisab raadiohääl. “Lisaks pean mainima, et ma ei ole elu sees nii palju käsi pesnud,” muigab ta. 

“Kõiki intervjuusid teeme hommikuprogrammis telefoni teel ja stuudiosse kedagi kohale ei kutsu,” kinnitab ka Star FM-i programmijuht Allan Vinogradov. “Samas üritame igal tööpäeva hommikul rääkida positiivse inimesega. Star FM on võtnud endale eesmärgiks olla selles pilvises maailmas päikesekiir.”

Star FM hetkel töökeskkonnas Vinogradovi sõnul suuri muudatusi teinud pole. “Eks me elame, nagu kõik teised, päev korraga. Saatejuhid on meil teineteisest kahe meetri kaugusel olnud juba varem ja on ka praegu. Kui üks tiim stuudios lõpetab, desinfitseeeritakse ruum korralikult üle.” Allan Vinogradov usub, et omasid tuleb toetada. “Oleme tõstnud suurel määral Eesti artistide osakaalu raadio playlistis.”

Allan Roosileht Foto: Rauno Vahtre

Indrek Vaheoja: suudame oma tiimiga igal pool saadet eetrisse anda

“Viimased nädalad on läinud hommikuprogramm eetrisse minu kodukontorist. Kuna Jüri Pootsmann puhkas, aitas mind Egert Milder ja erinevust programmi osas ei olnud,” räägib MyHitsi raadiohääl Indrek Vaheoja. “On veidike ümberharjumist, aga tekivad uued rutiinid ja saad aru, et olukord ei ole väga traagiline.”

Kuigi raadiojaama kodukontrisse ülesseadmine võib tunduda raske, on Vaheoja sõnul neil kõik mobiilne. “Võime vabalt mitu korda päevas kohta vahetada, kui on huvi. Meil ei ole väga vahet, kust eetrisse minna, suudame oma tiimiga igal pool saadet eetrisse anda.” 

Ühegi raadiost väljast poolt tuleva inimesega saadet üheskoos ei salvestata ja vähem on ka intervjuusid. “Kui on informatsioon, mida saavad saatejuhid ise edastada, ei ole intervjuudel tihti suuremat mõtet,” arvab Indrek. “Pragusel ajal on ikkagi mõistlik tegutseda nii, et hoida kontakte võimalikult minimaalsena.”

“Eriolukord on mõjutanud ka MyHitsi töökorraldust, kuid programmis ei ole me järeleandmisi teinud. Meie töötajate tervis on väga oluline, seega juba mitu nädalat toimub MyHitsi hommikuprogrammi tootmine Indrek Vaheoja juurest kodukontorist. Saatekülalisi hetkel kohapeal ei käi,” sõnab MyHitsi programmijuht Ott-Sander Palm. 

Indrek Vaheoja Foto: Teet Malsroos

Andres Puusepp: tulen stuudiosse, teen saate ära ja lähen kohe koju

“Meie raadiost läheb saade eetrisse endiselt, aga majas on lubatud käia ainult saatejuhtidel. Terve TV3 maja on kodukontoris, välja arvatud saatejuhid,” räägib Andres Puusepp Power Hit Radiost. “See tähendab, et tulen stuudiosse, teen oma saate ära ja lähen ka kohe koju. Ühtegi kõrvalist isikut stuudios käia ei tohi. Ka enda maja töötajad, kes ei ole saatejuhid, meie raadiostuudiosse sisse astuda ei tohi. See on keelatud,” ütleb ta. 

Puusepp lisab, et kontor on varustatud desinfitseerimisvahenditega, millega piserdatakse üle töövahendid ja käed. “Meil on karm kord ka selle osas, et kui vähegi ennast halvasti tunned, tuleb koju jääda.”

Intervjuusid teeb Puusepp saates endiselt, aga kõik need toimuvad telefonitsi. “Igasugused külalised on keelatud nii kaua kui eriolukord kestab ja asi normaliseerub,” lisab mees. 

Andres Puusepp Foto: Erlend Štaub