Foto: Martin Ahven
Repliik
6. aprill 2020, 11:52

Haridusministeerium | Suvevaheaega ei tohi õpilastelt ära võtta

Osa koole kaaluvat suvevaheaja arvelt aprillivaheaja muutmist mitmenädalaseks, et sellevõrra pikendada kooliaastat juulikuusse välja. Kas selline asi on lubatud? 

Tarmu Kurm, haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja: Haridus- ja teadusministeerium ei pea vaheaegade muutmist vajalikuks. Ka distantsõppe tingimustes on õpilastel puhkust tarvis.

Kindlasti ei ole kooliaasta pikendamine juulini hea mõte – suvevaheaega ei tohi õpilastelt ära võtta. Ka õigusaktide kohaselt ei otsusta koolid selliseid küsimusi. See otsustusõigus on koolipidajatel, haridus- ja teadusministeerium hoiab pidajatega kontakti – eesmärk on see, et õppetöö toimuks ka eriolukorras võimalikult suurel määral tavapärase ajakava järgi. Põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse kohaselt on õpilastel õigus 8-le järjestikuse nädala pikkusele suvisele koolivaheajale.

Praeguse seisuga ei ole veel lõplikult paigas kooli lõpetamise tingimused ja eksamite toimumine eriolukorras. Haridus- ja teadusministeerium on ette valmistanud õigusaktide muudatuse, mis muuhulgas annaks eriolukorra pikendamisel võimaluse paindlikult ka selleks parim lahendus leida.