Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
4. aprill 2020, 00:11

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas rehetarest pääses Briti tordimeistriks

Pärnumaal Uue-Kariste vallas tuli suitsutares ilmale Ernst Kollist, käis vallakoolis, aga 1901. aastal põrus Halliste kihelkonnakooli lõpueksamil.

 Ega muud, kui tööle – õpipoisiks kondiitriärri Pärnu Rüütli tänavas. 1905. aastal viis tee aga Peterburi, kus ta sai tööle esinduslikku võõrastemajja Grand Hotel d'Europe.  Haridustee jätkus juba Šveitsis. Ta õppis sealses hotellikoolis keeli, aga ka veinitundmist. Lõpuks jõudis Kollist Inglismaale, tegutses heades hotellides ja Cunard Line'i hiiglastest reisiaurikutel. Esimese maailmasõja ajal teenis ta vabatahtlikuna mereväes ja hiljem jätkas peakondiitrina mitmes esindushotellis.

4. aprillil 1940 kirjutasid toona 56aastasest  Kollistist korraga nii Uus Eesti kui ka Postimees. Ta oli saatnud lapsepõlvesõbrale Pärnusse endakirjutatud luksusliku kokaraamatu prantsuse roogadest ja maiustest, mille andis välja üks Londoni suuremaid kirjastusi. „Olgu tähendatud, et Kollist Londonis sai ka selle au osaliseks, et kutsuti Suur-Britannia praeguse kuninga George VI kroonimispidustuste peakondiitriks,“ märgib Uus Eesti, miks just Pärnumaal sündinud kondiiter autoriks valiti.

„Nüüd palub Kollist oma sõpra saata temale ülesvõte oma sünnipaigast Uus-Karistes,“ lisab Postimees. „Kuna aga Kollisti sünnimaja on ajahambast puretuna juba lammutatud. siis ei saadud tema soovi kahjuks mitte täita.“