Foto: Tõnu Talivee
Eesti
3. aprill 2020, 00:15

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas mobiiltelefon ägedamalt Eestisse jõudis (1)

Täna on see päev, kui kahjurõõmus Motorola uuringujuht Martin Cooper 1973. aastal New Yorgis Kuuendale avenüüle astus, et helistada üle tänava konkurentide juurde teatamaks: me tegime esimestena mobiiltelefoni! Telefone oli Motorolal täpselt kaks, tugijaamu üks – toosama, mille kaudu konkurendile helistati. Kõnelda sai 35 minutit, pärast tuli telefoni kümme tundi laadida. Tegelikult jõuti mobiiltelefonide suurema müügini alles 1983. aastal.

Soome jõudis kähku ree peale. Eestisse ilmunud esimesed poole kohvri suurused kantavad telefonid pidasid ühendust just Soome tugijaamade kaudu. Lõbu oli kallis.

Selle ajani, millal iga ennast ärimeheks pidav inimene võis kohvikus-restoranis maha istudes uhkelt oma kalli telefoni (tollal oli selle slänginimeks Soomest laenatud kännukas) lauale nähtavale panna, kulus aga aega. Esimese mobiilsidevõrgu rajas Eestisse suuresti välismaalaste omanduses olnud Eesti Mobiiltelefon alles 1991. aasta varasuvel. Kõned olid kallid, telefonid ise maksid tavainimese sajakordse kuupalga. Neid oli Eestis sadakond.

Hinnad läksid odavamaks. Kehvema mobla, nagu tollal neid hakati nimetama, sai 1995. aastal juba paari kuupalga eest. Siis algaski nende edukäik, mis praeguseks on päädinud sellega, et isegi lasteaialastel on telefon taskus. Ja kunagi hädiseks helistamiseks mõeldud aparaat ise on tänapäeval kui võimas arvuti iga toimingu jaoks.