Foto: Ingmar Muusikus/ Ekspress Meedia
Inimesed
29. märts 2022, 10:38

Täna möödub 93 aastat Lennart Meri sünnist. Sel puhul taasavaldame Õhtulehes 2. aprillil 2020 ilmunud loo

ÕL ARHIIV | Kuidas Lennart Meri huntide käest pääses ja miks ta alatasa hilines

„Lennarti hilinemised tulid kõik väga loomulikult. Need ei olnud ettekavatsetud, et kedagi narrida või nörritada,“ mõtiskleb poeg Mart Meri isa Lennart Meri legendaarseks saanud kombest – lasta end oodata. Suurmeeste mälestust saadavad ikka legendid. Mõnele Lennart Meri eluteega seotud legendile aitab Mart Meri siin valgust heita.

Nagu legendide puhul ikka, on keeruline osundada algallikale, aga ometi räägiti laialt, et Meri – kes võis soovi korral meenutada maneeridelt 1930ndate Oxfordi tudengiballide kavalere – polnud suurem asi tantsulõvi.

Võimalik, et nimelt see pisut vastuoluline seik inspireeris iseseisvuse taastamise aegu välisminister Meri alluvuses töötanud Mihkel Mutti kirjeldama raamatus „Rahvusvaheline mees“ šefi hiilgavaid diplomaatilisi retoorikavõtteid ja sageli etiketi piire ületavaid, aga siiski elegantseid manöövreid just tantsudena.

Kuidas Lennart Meril tantsimisega tegelikult lood olid? Poeg Mart Meri tunnistab, et nii kaugele, kui tema silm ulatub, oli Lennart Merile kasvõi valss tõesti mõnevõrra problemaatiline väljakutse, mille vastuvõtmisest ta pigem kõrvale hiilis:

Edasi lugemiseks: