Jaagup TuiskFoto: Martin Ahven
Inimesed
1. aprill 2020, 09:59

Abiturient Jaagup Tuisk: eksamite ära jäämise vastu pole mul midagi

„Ma ei saa öelda, et tunneksin heameelt, et Eurovision ära jääb. Mul on siiralt kahju Ukust, et jälle nii läks. Samas on arusaadav, et elame ajal, kus tuleb vastavad meetmed vastu võtta,“ räägib Jaagup Tuisk, kes tänavu „Eesti laulul“ teiseks jäi.

Abiturient Jaagupil on praegu käimas kolmas koduõppe nädal, sest koolid on koroonaviiruse tõttu kinni. „Pean ütlema, et eksamite ära jäämise vastu pole mul midagi. Usun, et kui hinded pannakse välja varasemate tulemuste põhjal, siis need kajastavadki õpilase taset,“ sõnab ta Raadio 2 hommikuprogrammis. „Kuna olukord on aktuaalne kogu maailmas ja puudutab ka ülikoolidesse astujaid, mõtlevad ülikoolid välja lahendusi ja kohanevad, sest nende huvides on saada parimaid tudengeid. Kui eksamid tulevad, teeme ära, kui ei tule, siis olen ka sellega nõus.“

Tuisk räägib, et e-õpe on kooliti erinev. „Minul on mõned tunnid, kus on videokõned koos õpetajatega, mõned on nii, et õpetaja jätab iseseisvaid töid. Julgen väita, et maht on suurenenud nii õpilaste kui ka õpetajate jaoks, ka paljude vanemate jaoks, kes väiksemate lastega kodus õpivad. Ma ei saa öelda, et see oleks lihtsam kui koolis õppimine. Vahetu kontakt võimaldabki kohe õpetajatele küsimuse esitada, kui probleem tekib.“

Jaagupi sõnul on väga tähtis ka õpilaste motivatsioon. „See oleneb suures osas keskkonnast. Näiteks inimestel on alati võimalus olnud kodus trenni teha, kuid nad ei leia selles keskkonnas motivatsiooni ja lähevadki jõusaali, et seal trenni teha. Samamoodi on töökohtade ja kooliga. Kodus ongi probleemne, kas õpilased leiavad selle motivatsiooni, et oma puhkamiskeskkonnas koolitööd teha,“ räägib ta.

„Arvan, et kuna kõige suurem koormus on matemaatikas. Kodus täiesti ise korrata on raske, sest kui võtad mingi ülesande ette ja jääd toppama, siis on raske motivatsiooni leida, et sellega edasi tegeleda. Olen sama kuulnud ka kaaslastelt,“ sõnab Tuisk.