Foto: Aldo Luud
Eesti
30. märts 2020, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas eestlased varemgi välismaal hätta jäid

Viimasel ajal on Eesti saatkondadesse välismaal jälle tulnud inimesi, kes väljas hätta jäänud ja paluvad raha, et koju sõita, kirjutab Päewaleht 29. märtsil 1930.

Leedus tuli saatkonda noormees, kes sõitnud Königsbergi ja sealt Kaunasesse (tollane Leedu pealinn). Noormehe sõnul tahtnud ta Königsbergist Ameerikasse sõita ja oodanud, et seal elav onu saadab talle reisiraha. Königsbergis olnud raske, elu olevat seal kallis, mistõttu ta Kaunasesse sõitiski. Kirjutanud Eestisse, et emalt kojusõiduks raha saada. Too  polevat kõssanud. Saatkond talle raha ei andnud. Lood Ameerika onuga olla kahtlased. Noormees läinud siis Leedu siseministeeriumisse saatkonna peale kaebama.

Varsti tulnud Kaunases saatkonda kaks meest, kes seletasid, et neil olnud leedukatega kirjavahetus töökoha asjus. Sõitsid kohale, taskus vaid üheotsapilet. Töökohta ei saanud, raha otsas. Ehk saatkond aitab? Nende tuttavad läinud hätta sattudes Moskvas Eesti saatkonda  ja saanud kohe abi.

Leedus aga meestele raha ei antud. Nad kukkusid sõimama ja kättemaksuga ähvardama, mispeale nad visati saatkonna ruumest välja.

Päewaleht mõtiskleb, kuidas saaks selliste „õnneotsijate“ välismaale sõitmist takistada. Kasu poleks sellestki, kui vaadataks, palju neil raha kaasas on. „Nad löövad selle kohe läbi ja tulevad ikka saatkondadesse abi nuruma,“ on Päewaleht veendunud.