Sotsiaalminister Tanel Kiik.Foto: Erki Pärnaku
Eesti uudised
29. märts 2020, 11:55

VIDEO | Tanel Kiik kinnitas, et koroonaviiruse tagajärjel suri ka kolmas inimene (4)

Pühapäeva keskpäeval toimub järjekordne eriolukorra pressikonverents. Kohal on sotsiaalminister Tanel Kiik ning sotsiaalministeeriumi kohalike omavalitsuste sotsiaalteenuste ja -toetuste poliitika juht Triin Raag. Teemad on hetkeolukord ja testimine ning Saaremaal ja Muhu saarel rakendatud reeglid.

Sotsiaalminister Tanel Kiik ütleb, et pühapäeval suri koroonaviiruse tõttu 83-aastane meesterahvas, kes oli hospitaliseeritud Lääne-Tallinna keskhaiglas. "Sügava kaastunne kõigile pereliikmetele," lausub Kiik. Ta lisab: "Peame olema valmis, et raskeid uudiseid võib lähiajal lisanduda."

Tanel Kiik kinnitab,et COVID-19 viirus on tuvastatud kõigis Saaremaa hooldekodudes. Sotsiaalministri sõnul ei jäta riik Kuressaare haiglat üksinda ja vajadusel transporditakse patsiente ka mandrile.

Triin Raag tuletab meelde, et hooldekodud on külalistele suletud ja selle reegli puhul erandeid ei tehta. Raag ütleb, et koroonaviirus on tuvastatud ainult Saaremaa hooldekodudes, mujal seda veel pole. Terviseamet on alustanud hooldekodude laustestmist.

Sotsiaalministri käest küsis ajakirjanik, kas laual on Tallinna nii-öelda lukku panek. Kiik ütleb, et see pole hetkel plaanis. Kiik kinnitab, et testimisvõimekus Eestis on võrdlemisi kõrge.

Milline võimekus on hingamisaparaatide osas? "Eesti haiglates on 290 hingamisaparaati, kaitseressursside ametil on neid veelgi. Ühtekokku oleme kaardistanud 330 erinevat hingamisaparaati. Kõik need on kasutatavad haigete raviks. Täiendavalt oleme tellinud juurde 75 masinat Euroopa Liidu ühishankes ja veel valitsuse soovil 150 tükki," ütleb Kiik. "Kui kõik kokku liidame, siis tõuseb meie võimekus üle viiesaja, aga loomulikult täna saame arvestada sellega, mis meil olemas on. Kui me räägime COVID-19 patsientidest, siis täna on kümnel inimesel vajadus hingamisaparaadile. Ehk meie ressursi piir on väga kaugel. Aga peame olema valmis mustaks tsenaariumiks," ütleb Tanel Kiik.