Admiral BellingshausenFoto: Aldo Luud
Eesti uudised
27. märts 2020, 12:45

Reis läbi! Admiral Bellingshausen naaseb koju: väga raske on siseneda erinevate riikide sadamatesse

Mullu 11. juulil alustas eestlaste purjelaev Admiral Bellingshausen Kroonlinnast merereisi, et tähistada 200 aasta möödumist admiral von Bellingshauseni ekspeditsioonist Antarktikasse suurejoonelise meresõiduga. 

Laevameeskond plaanis teha ka Arktika retke, kuid nüüd on otsustatud see pooleli jätta ja laev võimalikult kiiresti koju tuua. "Olukord maailmas on selline, et väga raske kui mitte võimatu on siseneda praegu erinevate riikide sadamatesse ja planeerida ka suve lõpuks suuri ekspeditsioone keerulistes vetes. Maailmal on muud mured. S/Y Admiral Bellingshausen on hetkel Peruu ranniku lähedal, umbes 4 kraadi ekvaatorist ja liigub vaiksete tuulte toel põhja poole," kirjutab Tiit Pruuli.

"Panama kanalini on ca 800 miili. Oleme saanud Panama võimudelt kinnituse, et aprilli alguses on meiesugustele alustele kanal avatud. Meil on palgatud agent, kes korraldab kanali läbimise tehnilise poole, muretseb meeskonnale toidu, vee, kütuse ja vajalikud medikamendid ühele meeskonnaliikmele, kes muidu oleks pidanud kuu alguses koju lendama. Meeskonda ennast maale ei lubata. Kapten Meelis Saarlaidi sõnul on laevas ikka kena köik välja arvata pörgupalavus."

Õhtuleht sai Pruuliga ka ühendust ning mees rääkis, et otsus ekspeditsioon pooleli jätta sündis siiski väga raske südamega. "Muidugi raske südamega, sest see oleks olnud unikaalne võimalus," nendib ta.

Plaan oli teha paarikuune ekspeditsioon sel suvel-sügisel Arktikasse. "Aga olukord on selline, et see tuleb lihtsalt ära jätta, midagi pole teha," tõdeb Pruuli.  "Meil oli olemas korralik polaarretkeks ette valmistatud laev, meeskond, kes oli valmis selle ette võtma, inimesed, kes olid valmis seda rahastama. Kõik need positiivsed aspektid langesid korraks kokku, aga nagu elus ikka vahel juhtub, lagunesid need siis mõne hetkega jälle laiali, arvestades seda olukorda, mis maailmas on."

"Võib-olla juulikuus, kui plaan oli minna, saaks selleks ajaks kõik korda, aga me leidsime, et see on praegu vastutustundetu hakata seda niimoodi organiseerima, saata laev ehku peale meestega Alaska poole teele. Kindlam on tuua laev ja meeskond tagasi koju," lisab ta. 

Pruuli sõnul nad meeskonnaga koroonaviiruse pärast mures ei ole. "Meeskonnaga on selline lugu, et me tegelikult ei läbi erinevaid sadamaid. Meeskond on olnud nüüdseks koos üle kahe nädala, nad on kõik terved, tugevad," kinnitab ta.

"Probleem on selles, et ega neid maale praegu kuskil ei lasta. Nad saavad võtta peale toitu, kütust ja muud eluks vajalikku. Aga Lõuna-Ameerika sadamates neid maale kuskile ei lasta. Niiet nad on selles mõttes päris heas karantiinis!" muheleb Pruuli.

Pruuli sõnul peaks laev plaanide kohaselt Eestisse jõudma, kui kõik plaanid korda lähevad, maikuu lõpus. "Aga meresõit ei ole rongisõit, mis graafiku järgi läheb. Ja nagu näha, ka bussi- ja rongiliikluses tehakse koorona ajal suuri muudatusi. Niiet loodame, et maikuu lõpuks oleme kodus."