Tõnu VilipuuFoto: Kuvatõmmis/"Ringvaade"
Inimesed
26. märts 2020, 20:41

Tervenenud mees: kui ei oleks teadnud, et tegu on koroonaviirusega, oleksin seda pidanud lihtsaks palavikuks (1)

Koroonaviiruse läbi põdenud ja nüüdseks ametlikult terveks tunnistatud 48aastane Tõnu Vilipuu räägib “Ringvaatele”, et esialgu ei osanud ta kahtlustadagi, et võib olla nakatunud. “Kaks päeva pärast nakatumise hetke tundsin, et pea on nagu vati sees. Mõtlesin endamisi, et võib-olla lihtsalt kevadväsimus,” meenutab mees.

Tõnu nakatus koroonaviirusega ühel suurema seltskonnaga toimunud peol. “Kui sain teada, et seltskonnas on esimesed positiivsed juhtumid, siis panime ennast perega kohe karantiini, et mitte teisi nakatada. Tuleb välja, et tegime seda õigesti, sest  ma ei teadnud, et koroonaviirust kannan.”

Edasi hakkas Vilipuu oma tervist jälgima. “Uurisin, millised on viiruse sümptomid, aga mitte ühtegi sellist sümptomit mul ei olnud. Välja arvatud peavalu ja maitsemeelte kadumine. Tuleb välja, et lõhna- ja maitsemeelte kadumine on väga paljudel inimestel ja seda ei osata viirusega seostada,” lisab ta. Kõige raskem oli mehe jaoks hetk, kui sai teada, et viibis koroonaviirusega nakatunutega ühes ruumis. “Teadmatus sellise tundmatu viiruse ees, oli alguses suur šokk.” 

Kui Tõnul koroonaviirus avastati, siis pidas ta vajalikuks teavitada inimesi, kellega ta kokku oli puutunud. “Kuna ma puutusin enne kokku inimestega ja käisin tööl, siis palusin neil ennast jälgida. Väga paljud inimesed pärast seda ka isoleerisid ennast, mis oli väga õigesti tehtud,” räägib mees. “Väga paljud sõbrad on tänulikud, et ma ei haigestumist varjama ei hakanud.” 

“Olen analüüsinud, kuidas võisin nakatuda. Istusime täiesti eraldi lauas ja ei puutunud väga kokku, aga mulle meenus, et väga paljud inimesed kasutasid ühist mikrofoni. Ka mina kasutasin seda kaks korda. See on võib-olla kõige reaalsem variant,” räägib Tõnu. “Kui ma ei oleks teadnud, et see on koroonaviirus, oleksin seda lihtsaks palavikuks pidanud,” lisab mees.