Roland Tokko ja Nick VujicicFoto: Erakogu
Inimesed
25. märts 2020, 22:12

Ugandas lõksus olev eestlane Roland säilitab positiivsuse igas olukorras: näe ka halvas head!

Elame erakordsel ajal - keegi meist poleks ette näinud olukorda, mis täna maailmas valitseb. Koroonaviirus levib kulutulena, riigid panevad oma piire kinni, inimesed on paanikas ja muretsevad nii enda kui oma lähedaste pärast. Enamik on kodus karantiinis ja igapäevatoimetused tuleb ära teha interneti teel. Terve hulk inimesi koondatakse ning nad jäävad ilma oma sissetulekuallikast. Majandus on kriisis ja kõikide varaklasside hinnad kukuvad. 

“Kuid kas kõiges selles negatiivses on ka midagi head?” mõtiskleb Edu Akadeemia juht Roland Tokko, kes on eriolukorras sattunud Ugandasse lõksu ning võtab täna õhtul ette pika tee tagasi kodumaale.

Kui emotsioonid lähevad üles, siis intelligentsus läheb alla

“Probleem on selles, et enamik inimesi keskendub peamiselt sellele, kui hull seis on ja laseb sellel ennast kontrollida,” toob Tokko välja. “Kahjuks on aga nii, et kui emotsioonid lähevad üles, siis intelligentsus läheb alla.”

Tokko motoks elus on, et kõik, millele sa tähelepanu annad, kasvab. Jälgides pidevalt nakatunute numbreid ja rääkides teistega, kui hull seis on ning nähes vaid seda, et ainult hullemaks läheb, seda rohkem energiat sa sellele annad. Seda emotsionaalsemaks muutud ja seda suuremat hirmu tunned. Hirmul on komme meid halvata ja panna tegema ebaratsionaalseid otsuseid.

“On asju, mida sa ei saa muuta ja asju, mida saad. Pane fookus sellele, mida sa saad ära teha ja mõjutada,” selgitab ta viisi, kuidas näha tunneli lõpus taas valgust.

Kuidas tänane olukord saab olla suurepärane võimalus?

Nagu Deepak Chopra tsitaat ütleb - kõik suured muutused saavad alguse kaosest. Suured ettevõtted nagu IBM, Airbnb, Uber on asutatud kriisi ajal või vahetult pärast seda. Apple sai uue hingamise 2001. aastal, pärast majanduskriisi.

“Kui iga kriis sisaldab ohtu ja võimalust, siis millele otsustad keskenduda sina?” soovitab Tokko igal inimesel järele mõelda. “Minu esimene küsimus pärast koroonaviiruse puhangu vallandumist oli kohe: kus on võimalus?”

Roland Tokko soovitab mõelda oma isiklike “kriiside” peale. Kas suudad leida olukordi, kus midagi väga hullu on juhtunud, kuid mõne aja pärast avastad, et tänu sellele tuli sinu ellu midagi palju paremat?

“Usun, et sul on neid olukordi terve hulk, nii nagu minulgi. Ehk on just täna hea aeg mõelda nendele ja näha, mida head on need olukorrad su ellu toonud?”

Vaata ka TV3 Duublis näidatud videot!