Mart SanderFoto: Martin Dremljuga
Inimesed
2. aprill 2020, 15:18

Saa targaks! Mart Sander annab virtuaalselt ooperiajaloo loenguid: need sobivad kõigile (1)

Ajal, mil koolid, teatrid ja kinod on suletud, võib internetis osa saada nii muusikast, meelelahutusest kui ka haridusest. Mart Sander, kes sel kevadel annab Eesti Kunstiakadeemias muusikateatri ajaloo kursust tulevastele lavakujundajatele, viib oma loengusarja nüüd kõigile kättesaadavale platvormile ning edaspidi saab tema loenguid näha Youtube'i otse-eetris.

Esimene loeng toimus möödunud nädalal, kui huvilised said kuulda Giuseppe Verdi „La Traviata“ sünnilugu ning vaadata selle ooperi erinevaid esitusi. Seekord on teemaks Wagneri ooperid. 

Mart ise ütleb, et need loengud sobivad kuulamiseks kõigile, kes tahavad end ooperiajalooga kurssi viia või armastavad lihtsalt muusikat. „Õpilased muidugi peavad nähtu baasil tegema praktilisi ülesandeid – näiteks „Traviata“ lavakujundusmaketi,“ ütleb ta. „Aga et töötada edukalt lavakunstnikuna, pead teadma mitte üksnes ooperi sisu, vaid ka tema tausta; seda, millised on selle nõudmised lauljatele; kuivõid ooper kannatab moderniseerimist; millised lavastus- ja kujundusversioonid toimivad, aga millised mitte. Aga ooperisse ei saa suhtuda kui museaali, seetõttu üritan ma läbi erinevate teatrilegendide ja anekdootide käsitleda seda kui elavat ja arenevat kunstiliiki.“

Mart Sander õpilastega BFM-is pärast loengut Foto: Erakogu

Kuni e-õpe jätkub, on Mart Sanderi ooperiajaloo loengud Youtube'i kanalil eetris igal neljapäeval, järelvaatamiseks jäävad need üles ka edaspidi. Jälgi Mardi loengusarja siit: