Ruslan Trochynskyi katusekontsert
Saund
25. märts 2020, 13:33

VIDEO JA DROONIFOTOD | Ruslan Trochynskyi andis Kadriorus katusekontserdi: inimesed aplodeerisid, see oli nii vajalik!

„Super! Tuul oli väga tugev ja puhus mõned korrad trombooni sisse, katkestades mõned noodid, aga sain hakkama. Ilm oli ilus, päike säras ja kõige rohkem andis mulle tiivad see, et inimesed tulid kuulama, olid kahekesi ja üksi tänaval, seisid teineteisest tublisti väga kaugel, nagu vaja on,“ õhkab ansambli Svjata Vatra solist Ruslan Trochynskyi, kes kolmapäeva keskpäeval Kadriorus oma kortermaja katusel tromboonikontserdi andis.

Kolmapäeval kell 12 imestas nii mõnigi jalutaja Kadriorus Vase ja Faehlmanni tänava nurgal, kui kuulis üle linna kaikumas tromboonimängu. Svjata Vatra solist Ruslan otsustas sarnaselt paljudele Eesti muusikutele anda virtuaalkontserdi, kuid korteriseinte vahelt kolis ta hoopis kortermaja katusele. Ruslani pillimängu kuulati nii tänaval kui ka akendelt ja rõdudelt. „Inimesed aplodeerisid pärast iga lugu. See oli nii vajalik! Kui oled muusik, siis see ongi see, mille jaoks sa mängid – inimeste emotsioonid ja aplausid. See panebki meid edasi elama.“ Tõesti, inimesed ümberringi aplodeerisid. „Ma arvan, et terve maja kuulis,“ naerab Ruslan.

Ruslan Trochynskyi katusekontsert Foto: Robin Roots

Seni on muusikud teinud virtuaalkontserte koduseinte vahel. Miks Ruslan aga katusele kolida otsustas? „Enne elasin ma Viljandis, seal oli teine vaade ja võimalused. Mängisin tihti näiteks õues oma aias. Kui inimesed jooksid või peeti maratoni, mängisin ma alati seal. Praegu teavad kõik, et on selline aeg, kus ei tohi minna avalikesse kohtadesse ega teha kontserte, kus palju inimesi kokku saab. Mõtlesin tükk aega, kus ma saaksin kontserti teha, sest minu hing kuulub ikka loodusele, ma tahan loodusega koos olla,“ sõnab Ruslan. „Ma elan kortermaja viiendal korrusel ja meie katuselt on väga ilus vaade. Sellises olukorras saan ma niimoodi loodusele kõige lähemal olla.“

Ruslan Trochynskyi katusekontsert Foto: Robin Roots

Korteriühistu või naabritega Ruslanil katusekontserdi osas probleemi ei tulnud. „Meil on väga head naabrid. Kui sina oled hea, on ka naabrid head,“ ütleb ta. Mõni aeg tagasi renoveeriti maja, kus Ruslan elab ja katusepinda võivad kasutada kõik elanikud. „Kes teab, ehk saab seal tulevikuski kontserte teha, äkki terve Svjata Vatraga.“ Ka teised bändimehed annavad tulevatel päevadel Svjata Vatra Facebooki lehel kontserte. „Päris huvitav, mis kava teeb trummar või bassimees,“ sõnab Ruslan.

Nagu muusik ennegi mainis, oli õues kontserdi ajal väga tuuline. Ruslan mängis aga katusel kampsuniväel! Kas ta haigeksjäämist ei karda? „Kui ma tuppa tulin, tegi naine mulle kohe sooja tee, praegu ravin ennast,“ sõnab Ruslan, et on kõik soojendusvõtted kenasti töösse pannud. „Tädi helistas mu naisele ka ja küsis, et miks Ruslanil jopet seljas pole. Aga kunst nõuab ohvreid,“ muigab ta. Ruslan paneb kõigile südamele, et olge terved ja utsitab ka kõiki Eesti muusikuid toetama, kes praegu raskes olukorras on. „Nii püsime kõik koos selles elus.“

Ruslan ütleb, et inimesed hakkasid pärast kontserti agaralt ka Svjata Vatra plaati tellima. „Inimesed kohe tellisid, see on meile suur toetus!“ tänab Ruslan kõiki ja ütleb, et hakkabki nüüd plaate linna laiali vedama.