Terrence McNallyFoto: Reuters/Scanpix
Inimesed
25. märts 2020, 20:43

Koroonaviirus viis hauda Ameerika ühe nimekama näitekirjaniku

Floridas suri koroonaviiruse tüsistustesse teenekas Ameerika näitekirjanik Terrence McNally, kelle loomingust on Eesti lavadel kaks korda mängitud „Maria Callase meistriklassi“. 

Neljakordse Tony auhinna laureaadi surmast Sarasota haiglas teatas tema abikaasa Tom Kirdahy, vahendab BBC News. 81aastasel McNallyl oli seljataga võitlus kopsuvähiga ning ta kannatas kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse all. 

McNally kirjutas ligi 60 aastat kestnud karjääri jooksul üle 35 näidendi, mitmed neist kajastasid geielu, homofoobiat, armastust ja aidsi. Intiimse lembedraama „Frankie ja Johnny kuuvalgel“ (1987) põhjal vändatud Hollywoodi filmis mängisid  1991. aastal Al Pacino ja Michelle Pfeiffer. Stsenaariumi kirjutas McNally ise, nagu ka filmile „Armastus! Vaprus! Kaastunne!“ (1997), mis põhines temamenunäidendil. „McNally muusikaliinstseneeringutest tunnustati Tony auhinnaga „Ämbliknaise suudlust“ (algteos Manuel Puig) ja „Ragtime'i“ (algteos E. L. Doctorow). 

„Ämbliknaise suudlust“ mängiti kümmekond aastat tagasi Vanemuise teatris, peaosades Lauri Liiv, Koit Toome ja Tanja Mihhailova. „Maria Callase meistriklassi“ maailmakuulsast ooperiprimadonnast on Eestis lavastatud kahel korral. 1997. aastal Pärnu Endlas esietendunud Ülo Vilimaa lavastuses kehastas Callast Siina Üksküla, mullu aga astus Komöödiateatri versioonis (lavastaja Andrus Vaarik) 53aastaselt surnud lauljannana lavale Merle Palmiste.  „Maria Callas on öelnud, et temas on kaks inimest – Maria ja Maria Callas. Minu ülesanne ongi saada diiva mõtlemisele pihta. Sellest on vähe, kui ma tuhisen mööda lava ringi ja esitan primadonnat,“ ütles Palmiste toonases Õhtulehe intervjuus. Ta vaatas ooperidiiva rolliks valmistudes palju videoid, luges raamatuid ja kuulas muusikat. „Kui aus olla, siis ei saagi Callast realistlikult mängida. Ta on ikkagi diiva Maria Callas. Ka minu etendus on fiktsioon. Minu nägemus ooperidiivast.“