Tallinna Kristiine gümnaasiumi õpilane Kertu kirjeldab videblogis, mis toimus pärast seda, kui nende koolis avastati koroonaviirusesse nakatanud õpilane.Foto: Kuvatõmmis videost
Inimesed
23. märts 2020, 13:03

VIDEO | Pealinna õpilane koroonapaanikast: jäime karantiini põhjusega. Aga ikkagi tahaks nutta!

Tallinna Kristiine gümnaasiumi õpilane Kertu kirjeldab videoblogis, mis toimus siis, kui tema koolis leiti koroonaviirusega õpilane ja kuidas ta veetis kaks nädalat karantiinis. “Mul jäi reaalselt süda seisma sel hetkel ja ma ei olnud ainuke!” kirjeldab ta hetke, kui õpilastele teatati, et nende hulgas on koroonahaige.

“Meile teatati sellest reedesel päeval. Just oli viimane, kuues tund, ühiskonnatund. Istusime rahulikult tunnis, tegime nalja ja kõik oli tšill,” meenutab Kertu. “Üks hetk tuli kõlarist teade, aga kuna klassides oli kõlarite helitugevus maha keeratud, oli koridorist vaid kaja kuulda.”

“Minut-kaks hljem tuleb mingi naine sinna ja kutsus õpetaja välja. Õpetaja tuli tagasi ja ütles, et tal on häid ja halbu uudiseid: te võite asjad kokku panna, kool läheb kaheks nädalaks karantiini. Me kõik olime nagu mida, miks?”

Kertu tegi kohe uudisest video ka oma TikToki kontole. “Ma tean, et see polnud võib-olla kõige eetilisem asi, mida teha, aga noh, ükskõik,” sõnab ta. Kertu sõnul teab ta ka seda õpilast, kellel TKG-s koroonaviirus avastati. “Ta käib kaheksandas klassis. Ma otseselt ei tunne teda, ei käi temaga läbi, aga ma tean teda,” ütleb ta. 

@catkk101

Sooo TKG on rivist valjas🤭 ##fyp ##foryou ##foryoupage ##feautureme ##estonia

♬ original sound - cathykertu

Kertu sõnul olid lapsed paanikas, kui neil paluti koolist lahkuda. “Kõige rohkem häiris mind see, kui läksime alla, siis lapsed niimoodi karjusid, seda oli terve maja peale kuulda. Sa isegi ei kuulnud iseenda mõtteid. Läksime välja, ma tegelikult tahtsin minna tööd järgi vastama, sest semestri lõpp on, aga ma ei saanud minna.”

“Siis mu sõbranna helistas ja ütles, et Krissu tatikad olid Vabakal bussis ja karjusid üle bussi, et meie koolist avastati koroona. Ta ütles, et selle peale oli buss läinud kahte lehte laiali. Issand, kui piinlik…” tõdeb ta.

Seejärel pidi Kertu kaheks nädalaks koju karantiini jääma. Neiu sõnul ei ole ta kaks nädalat kodus olles praktiliselt mitte midagi teinud, vaid mänginud arvutimänge, meikimist harjutanud igavuse tapmiseks, söönud, Netflixi ja YouTube’i vaadanud, lihtsalt lebanud ja ka natukene õppinud.

“Paljudel oli see küsimus, et kuidas meie e-õpe välja näeb. See oli põhimõtteliselt niimoodi, et anti mingeid ülesandeid ja teateid, siiamaani antakse. Siis on selline keskkond nagu Opiq, sinna pannakse ülesandeid ja pannakse hindeid. Või siis nad saadavad ülesandeid, teeme need vihikusse, teeme pilti ja saadame meilile,” kirjeldab ta seda, kuidas neil hetkel koolitöö toimub.

Kertu sõnul on kaks nädalat kodus püsimine olnud väga raske. “Ma olen kaks nädalat nüüd kokku olnud karantiinis ja ausalt, tahaks nutta!” tunnistab ta. Neiu sõnul ei pidanud aga kõik tema kooli õpilased karantiininõudest kinni. “Kas meie koolis kõik pidasid kinni sellest, et tuleb kodus püsida? Ei! Ma arvan, et mingi 5% meie kooli lastest istusid reaalselt kaks nädalat järjest kodus!” 

Kertu käis ka ise paar korda karantiini ajal väljas: isaga riidepoes ja söömas ning oma klassiõe juures. “Me väljas käisime ikka, aga mitte rahvarohketes kohtades või üksteisel külas. Aga sellist asja ei olnud, et käime kaubanduskeskustes,” ütleb ta. Neiu sõnul kannab ta ringi liikudes nii maski kui kummikindaid.

Kertu sõnul oli tal koroonaviiruse levikust alguses üsna ükskõik. “Mul oli nagu jumala savi ju, mis see mulle ikka teeb. Aga nüüd, kui ma reaalselt mõtlen, et mul on peres riskirühmas olevaid inimesi, siis ma ei taha, et nendega midagi juhtuks,” sõnab ta.

“Mind tohutult häirib see, kuidas inimesed ei võta tõsiselt seda, kui tõsine see haigus võib tegelikult olla. Jah, see võib tunduda, et jah, vanemad saavad selle, mina olen 15–20aastane ja mulle ei tee see midagi. Aga saage aru, et teie võite selle saada, aga teie ei jää haigeks, aga kannate viiruse edasi. Me jäime põhjusega karantiini, sest me ei tooks seda haigust oma vanematele, vanavanematele ega teistele pereliikmetele,” paneb ta teistele noortele südamele.

Vaata lähemalt videost!