Foto: Küllike Rooväli
Eesti
23. märts 2020, 00:02

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Lasnamäe veeru alla jõudnuks raudtee

„Kogu Lasnamäe ümbrus tuleb ümberplaneerimisele. Sinna on valitud koht uueks näituseplatsiks.

Sel platsil tuleb pidamisele Eesti üleriiklik näitus, mis korraldatakse 1945. aastal vabariigi 25 a juubeli tähistamiseks. Lasnamäe ümbrus linnapoolselt küljelt tasandatakse täielikult. Sinna pikendatakse ka raudteeliin Ülemiste jaamast. Raudteega oleks võimalik tuua kaupu ja loomi kaugemast ümbrusest näituseplatsile, niisamuti saaks näituseplatsile tuua huvironge otse Balti jaamast... Messihoonet ei taheta aga ehitada kaugele linnaservale. Sobiva platsina on selleks kavatsetud Merepuiestee ja Aia tänava vahel asuv suurem krunt, ühe võimalusena on kaalutud selle hoone püstitamist üheskoos spordihoonega,“ kirjutab Uus Eesti 23. märtsil 1937.

Sobivat näituseplatsi oli otsitud pikalt. 1922. aastal teatab Kaja, et Eesti põllumeeste seltsi eestseisus oli toona Lasnamäel pakutud platsi üle vaadanud ja leidnud selle kõlbmatu olevat. Uus paik olevat nüüd Nõmme alevis ning eestseisus käinud seda vaatamas.

Linnavalitsus võtnud vana näituseplatsi käest, et sinna ringraudtee ehitada, märgib Kaja.

1896. aastast peale oli näitusi korraldatud Tornide väljakul Nunne tänava ääres, kus seisis ka 40meetrise läbimõõduga paviljon, kaheksakandiline rotund. See hävis tulekahjus 1933. aastal.  

Näitus oli Tornide väljakul suletud aga juba 1931. aastal, kui sinna rajati haljasala.