Katrin KarismaFoto: Teet Malsroos
Inimesed
18. märts 2020, 22:26

Katrin Keisermann!? Katrin Karisma paljastab: minu vanaisa maksis palju raha, et perekonnanimi Karisma ei leviks (1)

100 aastat tagasi märtsis hakati tegelema esimeste nimemuutmisavaldustega, mis viis Eestis selleni, et algas massiline nimemuutmiskampaania, mille tagajärjel vahetas oma nime eestipäraseks lausa ligi viiendik elanikkonnast. „Pealtnägija“ uuris, millised oleks meie tänaste lauljate-näitlejate-poliitikute nimed, kui neid poleks eestistatud.

Mõned näited:

Uku Schultz (Suviste)

Laura Pomm (Põldvere)

Kristjan Krummkamm (Kasearu)

Liis Lemberg (Lemsalu)

Koit Tomassov (Toome)

Tõnis Niinberg (Niinemets)

Merle Pruer (Palmiste)

Hannes ja Rasmus Tustik (Kaljujärv)

Katrin Keisermann (Karisma)

Ants Langholts (Laaneots)

Raivo Grünberg (Aeg)

Raimond ja Kersti Klook (Kaljulaid)

Mart Pärmann (Helme)

Eesti isikuloo keskuse juhata Fred Puss räägib, et inimesed tahtsid lahti saada esmajoones halvakõlalistest nimedest. Seda sõnab ka ajaloolane Aadu Must. „Näiteks kui su nimi on Sopaauk, tule taevas appi! Auk on üldse halb nimi. Karuauk oli omal ajal teatud heinamaa, aga tagantjärele nagu pärakas.“

Nime vahetas ligi 210 000 inimest ja tehti omalaadne rekord – mitte kuskil ei vahetanud nimesid nii suur protsent rahvast. Hans Laipmannist sai näiteks Ants Laikmaa aastal 1935, sest kui enne tähendas Aadu Musta sõnul „laip“ kildu põllumaad, siis ühel hetkel hakkas see tähistama surnukeha. Ühel hetkel tekkis tormijooks kuulsatele nimedele ja paljud tahtsid olla Tammsaared. Räägitakse, et siis sai raha eest perekonnanime ainult oma perekonnale reserveerida. Kuuldavasti tegi niimoodi ka Katrin Karisma vanaisa August.

„Kui vanaema mulle seda lugu rääkis, ütles ta, et vanaisa maksis palju raha, et seda nime ei levitataks. Ilmselt ta ostis, ma ei tea, kuidas see käis,“ räägib Katrin Karisma. „Igal juhul seda on vähe – minu vennal, vennalastel ja minul.“ Karisma vanaisa oli raamatukaupmees, kellele kuulus raamatupood Raekoja platsis. „Vanaema ütles, et tänu sellele, et nimi sai eestistatud, pääsesime meie Siberisse saatmisest. Minu isapoolsetel esivanematel oli Kullamaal Karjamaa talu ja Karjamaast tuletati Karisma,“ räägib näitlejanna.

Uueks nimeks valiti üldiselt nimi, mis sarnaseks eelmisega. Nii tegi ka Koit Toome vanaisa Herbert – Tomassovist sai Toome. Koit on uhke, et tema nimi on läbinisti eestipärane. „Vanasti ma ei olnud, olin natuke õnnetu, et mul on selline nimi. Lasteaias ja koolis sai kõvasti narritud, ma olin selle Koiduga natuke hädas,“ räägib laulja.

Nimesid sai valida lausa kataloogist ja just sealt said oma uue perekonnanime Mart Helme vanemad. „Minu ema oli Hendriksmann ja isa Perman või vanemas versioonis Pärgmann. Tehti ettepanek mitte võtta saksapärast nime, vaid eestipärane, ja anti kataloog,“ räägib Mart Helme. Tema vanemad ajasid näpuga järge ja vaatasid, et Helme tundub tore nimi. Lõuna-Eestis asuva kohanimega Helme ei ole Mardi sõnul neil mingit pistmist.

Nimevahetus tekitas aga ka kurioosume – juhtus nii, et ühe pere kolm venda võtsid omale erinevad perekonnanimed. Teaduste akadeemia presidendi Tarmo Soomere isa ja onud kannavad erinevaid perekonnanimesid – vanaisa oli Jaan Sommer ja tema kolm poega kandsid nimesid Erich Soomere, Edgar Suve ja Rober Võimula. Põhjust, miks nii läks, Tarmo Soomere ei tea.