Foto: Mati Hiis
Eesti
18. märts 2020, 00:07

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Elo Tuglas märkas Marati suurskandaali

Elo Tuglas (pildil) oli 1957. aasta kevadel kibedasti ametis omaaegse ajakirjaniku Hindrik Prantsu raskestiloetava päeviku dešifreerimisega, kus muu hulgas oli juttu mehe armuekslemisest luuletajannade Anna Haava ja Elise Auni ning kahe tundmatuma preili vahel. Siis lõikus 22. märtsil päevikusse skandaal.

„Praegu on päevakorral „siidivendade“ protsess. Nimelt on Marati kudumisvabrikusse salamahti toormaterjali muretsetud, kangaiks kootud ja siis niisama altkäe kogu riigis rahaks tehtud. Sosistatakse tohutuist summadest, altkäemaksudest ja nüüd katseist kohtuprotsessi summutada,“ kirjutab Elo Tuglas Prantsu päeviku ümberjutustamise vahel.

Paar päeva hiljem märgib ta: „Siidivendade protsess venib ja venib – just nagu siid isegi.“ Rudolf Sirge käis Tuglastel külas ja rääkis, et ainuüksi Eestis müüdust said Marati petised enda tasku pista 83 miljonit rubla. Sirge selgitas: toorsiidi tonn maksab 2000 rubla, aga sellest salamahti kootud kanga hind on juba 280 000.

„Direktoril oli igaks juhuseks taskus arstitunnistus, et ta on vaimuhaige. Kui temalt ülekuulamisel küsitud, kes sellise idioodi vabriku direktoriks pani, siis vastanud ta, et teised samasugused. Oma hullumeelsuse demonstreerimiseks purustanud ta 15 tuhande eest vangla mööblit,“ selgitanud Sirge.

Uuesti tuleb Elo Marati juurde aprillis: hulk tegelasi on arreteeritud, aga millega see lugu lõpeb?