Foto: ERR/ Marko Usler
Tele
17. märts 2020, 18:17

ERR kutsus koroonaviiruse levikust olenemata üles sõpru ja tuttavaid teaduskatset tegema: me ei ärgita lähikontakte

Telesaate “Rakett 69” Facebooki postitati täna üleskutse, milles ärgitati sõpru, tuttavaid ja peresid kokku tulema, et teha teaduseksperimenti, kuigi praeguse eriolukorra ajal on soovituslik inimestel kodus püsida ja suhelda nii vähe kui võimalik. Pärast Õhtulehe tähelepanekut muutis ERR postitust. 

Nüüd seisab postituses, et praegust kodust aega on võimalik kasulikuga rakendada. Postituses kutsutakse inimesi üles ehitama viiest elemendist koosnevat Goldbergi masinat, see üles filmida ja enne 3. aprili Novaatorisse üles laadida. Võitjat premeerib MTÜ Eesti masinatööstuse liit 2000 euroga. 

“Goldbergi masina ehitamine võiks praegusel ajal olla just peredele hea viis ühiseks tegemiseks,” selgitab ERRi kommunikatsioonijuht Pille-Mai Helemäe. “On ju tegemist põneva, ja ka haridusliku, tegevusega koolitööde ja kodukontori kõrval, kus saab nuputada ühiselt lahendusi, katsetada erinevaid ahelaid ja lõpuks see tulemus ka videona üles salvestada.”

“Kindlasti ei ärgita me inimesi lähikontakte looma ja pöörame edaspidi sellele ka teadlikult tähelepanu, et masina ehitamiseks sõprade või kolleegidega kasutataks leidlikke lahendusi ja moodsaid suhtluskanaleid,” ütleb ta. 

“Olukorras, kus paljud inimesed on kodudes, on suhtlemine ja ühiselt tegutsemine veelgi olulisem kui varem. Kutsume üles inimesi alternatiivseid suhtluskanaleid kasutades masina ehitamisel kaasa tegema. Näiteks saab konverentskõnedega paika panna strateegiad, erinevaid lülisid distantsilt katsetada ja siis jõuda ühiselt parima lahenduseni. Ja jätkuvalt võib Goldbergi masina üleskutsega liituda ka igaüks eraldi, ilma pere või kaaskonna abita,” usub ta.