Anneli Kolk vasakul ja Anne Maarja Gross paremalFoto: tv3
Tele
16. märts 2020, 23:32

Kuus aastat tagasi vahistatud Eesti narkomuulad: me oleme nagu vanglarotid siin labürindis (6)

Kuus aastat tagasi vahistati Peruu Cusco lennuväljal kaks Eesti tüdrukut, kelle kohvrist leiti üle viie kilogrammi kokaiini. Saates “Eesti narkomuulad 2” avaldavad naised, et vanglatingimused Peruus on karmid. “Siin on väga raske olla. Mitte näha pereliikmeid on väga valus, aga peame tugevad olema,” räägib Anne Maarja Gross.

Kinnipeetud 19aastasele Anneli Kolkile ja 21aastasele Anne Maarja Grossile mõisteti vanglakaristus kaheksa aastat ja kaheksa kuud, millest praeguseks kantud kuus ja pool aastat. TV3 võttemeeskonnaga läks vahistatud eesti naistele külla varjatud kaameraga ja intervjuu tehti spiooniprillidega, mille käigus naised tunnistavad, et vahistamine kuus aastat tagasi tuli mõlemale naisele šokina. “Ma olin šokis ja sain aru, et ei saa enam koju. Aga mida ma teha saan, ise tulin lolli peaga siia tasuta reisi eest,” kirjeldab Anneli hetke, kui neid kinni võeti. “Nagu kõik noored ja rumalad. Sellele hetkel ei teadnud, kas nutta või naerda” räägib Gross.

“Päris nõme elu on. Me oleme nagu vanglarotid siin labürindis,” räägib Anneli Kolk. “Meil on kolm töötuba ja töötoas, kus mina olen, hoitakse meid päev läbi seal luku taga. Kolm või neli päeva tagasi oli suur kaklus paari tüdruku vahel, peale seda karmistati reegleid ning vangistatute isiklikud asjad võeti ära. Enne võisime käia ringi ja minna teise töötuppa, aga enam ei saa seda teha nende tülide ja kakluste pärast, mis siin on,” avaldab Kolk.

Naised tõdevad, et vanglakaaslased on väga teistsugused. “Kui sa selgitad neile midagi, siis pööravad nemad selle ümber ja nad ei saa sinust aru,” räägib Anneli. “Kui keegi näeb siin, et sa nutad, siis neid ei huvita ja nad pigem naeravad selle üle. Kui minu isa suri ära, siis ma lihtsalt nutsin ja ei teadnud, mida teha. Üks naine küsis, et miks ma nutan, ja pärast naeris selle üle,” meenutab Anne Maarja. “Ma arvan, et siin on parem ennast tagasi hoida, sest on päris palju inimesi, kes kasutavad sind ära. Kui teed neile näiteks tööd, siis nad ei maksa sulle ja sa töötad neile tasuta. Ja kui ütled “ei“, on kõik uksed sinu jaoks suletud.“

Cuscosse saabunud endine MTA narkotalituse juht ja Eesti sideohvitser Europolis Margus Raspel usub vangistatud tüdrukute süütusesse ja on otsustanud segasesse asja selgust tuua ning proovida neid vabadusse aidata. “Ma pigem nimetaks neid ohvriteks kui kurjategijateks, nad ei olnud väga hästi kursis, mida nad üldse teevad,” on Raspel kindel. “Mul ei ole tõesti olnud varem olnud tunnet, et süütud inimesed on nii karmilt karistad saanud.”

Cuscosse lendas kohale ka Anneli isa, kes ei ole oma tütart peaaegu seitse aastat näinud. “Tahaks näha teda,” võitleb isa pisaratega, oodates tütrega kohtumist vanglavärava taga.