KRIISIRIIK: Brescia haigla Itaalias. Itaalias lisandus viimase päeva jooksul 3590 patsienti ja 368 surnut. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
15. märts 2020, 19:35

Avaldatud 14. märtsil, uuendatud 15. märtsil kell 8.40 ja 19.35

KOROONAVIIRUSE LEVIK: 156 riiki, ligi 6500 surnut ja üle 167 000 nakatunu. Itaalias suri ühe päevaga 368 patsienti (9)

Koroonaviirus Sars-CoV-2 levib maailmas üha kiiremini.  Pühapäeva lõunaks levis viirus 156 riigis.  Ametlikel andmetel on surnud 6456 ja haigestunud üle 167 000 inimese. Viiruse põhjustatud haigusest Covid-19 on paranenud alla pooled patsientidest  ehk 76 600 inimest.

Maailma riigid rakendavad viiruse leviku takistamiseks erakordseid meetmeid ning olukord muutub iga tunniga.  Üha uued riigid teatavad piiride sulgemisest. 

Leedus kehtestatakse koroonaviiruse leviku tõkestamiseks alates esmaspäevast kaheks nädalaks üleriigiline karantiin ning keelatakse välismaalastel riiki sisenemine. Juba laupäeva õhtul kell 18 taastas Leedu piirikontrolli Poola ja Läti piiril. 

Läti peatab alates 17. märtsist täielikult rahvusvahelise reisiliikluse. Seisma jäävad nii lennukid, rongid kui ka liinibussid. Koos sellega keelatakse välismaalastel riiki sisenemine. Samast päevast peatab Läti lennukompanii Air Baltic esialgu kuni 14. aprillini kõik lennud nii Riiast, Tallinnast kui ka Vilniusest.

Soome lennukompanii Finnair lõpetab lennud Balti riikidesse ja Hispaaniasse. Esmaspäevast jäävad ära lennud Vilniusesse ja teisipäevast Riiga,Tallinnasse ja Tartusse. 

Helsingi linnapea Jan Vapaavuori ütles pühapäeva õhtul, et Soome pealinnas jäävad koolid praegu avatuks 

Austrias tohib alates esmaspäevast kodust lahkuda vaid kolmel juhul: tööle (kui kodus töötamine ei ole võimalik), toidupoodi ja apteeki ning abivajajaid aitama. Keelatud on viiest inimesest suuremad avalikud kogunemised.

Prantsusmaa valitsus otsustas laupäeva õhtul, et alates pühapäevast suletakse baarid, restoranid, kohvikud, kinod ja muud rahva kogunemiskohad. Pühapäeval otsustati alates kella 17-st sulgeda kõik suusakuurordid. 

Kui väidetavalt põevad Covid-19 haigust raskemalt vanemad inimesed, siis Prantsusmaal intensiivravi saavast 300 patsiendist on enam kui pooled nooremad kui 60 aastat. 91 surnust olid 71 vanemad kui 75 aastat.   

Iisraelis suleti alates pühapäevast kaubanduskeskused ja restoranid. Koolid pandi kinni juba neljapäeval. Esmaspäevast suletakse ka lasteaiad. 

Saksamaa taastab esmaspäeva hommikul kell 6 piirikontrolli Taani piiril ning kell 8 Šveitsi, Austria, Prantsusmaa ja Luksemburgi piiril. Saksamaal suletakse nädala jooksul ka koolid. 

Taani sulges laupäeval kell 12 koroonaviiruse leviku tõkestamiseks piirid. Foto: EPA/Scanpix

Taani sulges piirid laupäeval kell 12 ning esialgse plaani järgi kuni 13. aprillini.

Laupäeva keskhommikul teatas Norra valitsus, et riiki lubatakse ainult seal elavad välismaalased või ka need, kel on koht viibida kaks nädalat karantiinis. Ka kodumaale naasvatel Norra kodanikel tuleb jääda kaheks nädalaks karantiini. Esmaspäevast suletakse Norras lennujaamad ja sadamad.

Rootsi peaminister Stefan Löfven ütles pühapäeval antud pressikonverentsil, et Rootsi piire ei suleta.

Austraalia peaminister Scott Morrison teatas pühapäeval, et alates esmaspäevast peavad kõik riiki saabujad viibima 14 päeva karantiinis.

Lõuna-Koreas kuulutati pühapäeval suurema viiruselevikuga provintsid katastroofipiirkonnaks.   

Soomes kasvas nakatunute arv pühapäeval 240-le. Itaalias lisandus ühe päevaga 368 surnut ja 3590 nakatunut ning Iraanis 113 surnut ja 1209 nakatunut. Iraani tervishoiuministeeriumi esindaja pidas heaks uudiseks seda, et ligi 14 000 haigestunust on ligi 4600 paranenud ja haiglast koju lubatud. 

Kui Mandri-Hiinas on viiruse levik saadud kontrolli alla ja võimud leevendavad varasemaid piiranguid, siis mujal maailmas kasvab haigusjuhtude arv plahvatuslikult. Hiinas diagnoositi viimase ööpäeva jooksul vaid 20 uut haigusjuhtu ning neist 16 tuvastati riiki saabunud reisijatel.  

Hiina koroonaviiruse juhtiv ekspert doktor Zhong Nanshan hoiatas, et praeguse arengu juures saab tervest maailmast Wuhan, kuna nakkus levib samamoodi nagu algul haiguse epitsentris, vahendab Daily Mail. Zhong Nanshani arvates ei ole tõenäoline, et haigusele leitakse ravim lähemate kuude jooksul. Seetõttu on ainus võimalus viiruse leviku peatamiseks karmid meetmed ning Hiina eeskuju järgimisel oleks praegune pandeemia juunikuuks möödas.

Väljaspool Mandri-Hiinat on suuremad haiguskolded Itaalias, Iraanis, Lõuna-Koreas, Hispaanias, Prantsusmaal, Saksamaal, USAs, Šveitsis, Norras, Hollandis, Taanis, Rootsis, Jaapanis ja Suurbritannias.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas reede õhtul koroonaviiruse pandeemia epitsentriks kogu Euroopa. vähemalt kümnes Euroopa riigis on nakatunuid üle tuhande. 

Väljaspool Mandri-Hiinat on pühapäeva lõunaks koroonaviiruse tagajärjel surnud 3257 inimest. Neist 1809 Itaalias, 724 Iraanis, 291 Hispaanias, 91 Prantsusmaal, 75 Lõuna-Koreas, 60 USAs, 35 Suurbritannias, 22 Jaapanis, 20 Hollandis, 14 Šveitsis, 11 Filipiinidel ja Saksamaal, 10 Iraagis, viis San Marinos, Indoneesias ja Austraalias, neli Hongkongis ja Belgias ning kolm Kreekas. 

Suurim viiruskolle asub praegu Itaalias. Pildil desinfitseerimistööd Milanos. Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

Väljaspool Mandri-Hiinat on enim nakatunuid Itaalias – 24 747, järgnevad Iraan 13 938, Lõuna-Korea 8162, Hispaania 7753, Saksamaa 5620, Prantsusmaa 4469, USA 3045, Šveits 2217, Jaapan 1501 (neist 696 olid Yokohama sadamas seisnud ristluslaeva Diamond Princess reisijad), Norra 1205, Suurbritannia 1140, Rootsi 981, Holland 959, Belgia 886, Taani 864, Austria 800, Malaisia 428, Katar 337,  Austraalia 299, Kanada 252, Soome 244, Tšehhimaa 231, Kreeka 228, Singapur 212, Bahrein 212 ning Iisrael 200 haigusjuhtumiga. Eestis on registreeritud 171, Venemaal 63, Lätis 30 ja Leedus üheksa haigusjuhtumit.

Eksperdid tunnistavad, et kuna teste on tehtud vähe, siis tegelikult on nakatunuid palju rohkem. Näiteks oli Suurbritannias reede õhtuks ametlikel andmetel diagnoositud 798 haigusjuhtumit, kuid valitsust nõustavate ekspertide hinnangul on neid tegelikult 5000 kuni 10 000. 

USA president Donald Trump kuulutas Eesti aja järgi reede õhtul kell 21.30  riigis koroonaviiruse leviku tõttu välja riikliku hädaolukorra. See võimaldab keskvalitsusel suunata osariikidele ja linnadele lisavahendeid viirusega võitlemiseks. President ütles, et selleks saab kasutada ligi 50 miljardit dollarit.

Donald Trump kuulutas reedel USA-s välja riikliku hädaolukorra. Foto: SIPA/Scanpix

Donald Trump tegi ka ise viirustesti, sest juba kolmel temaga nädal tagasi kohtunud Brasiilia delegatsiooni liikmel diagnoositi koroonaviirus. Testi tulemus osutus negatiivseks. 

Hädaolukord kuulutati reedel välja ka Hispaanias. Laupäeva õhtul otsustas valitsus, et alates esmaspäevast tuleb elanikel püsida kodus. Lubatud on käia tööl, toidupoes ja apteegis. Koroonaviirus diagnoositi ka Hispaania peaministri Pedro Sanchezi abikaasal Begona Gomezil. 

Poola pani piirid kinni pühapäevast. Kõik rahvusvahelised lennud lõpetas lennukompanii LOT.