Foto: Ekraanitõmmis / ERR
Uudised
13. märts 2020, 22:14

Elmar Vaher ja Kaimar Karu käisid "Aktuaalse kaamera" otsestuudios

VIDEO | Jüri Ratas rahustas Eesti rahvast: eriolukord ei tähenda elu seiskumist

Reede õhtul tegi peaminister Jüri Ratas ERR-i vahendusel pöördumise Eesti rahva poole, milles sõnas, et eriolukord ei tähenda elu seiskumist ning tuleb järgida meedikute soovitusi. 

Ratas ütles, et kuigi praeguseks on terviseamet tuvastanud 79 juhtumit, siis tegelikult on nakatunuid enam ning see arv lähiajal kindlasti suureneb. "Peame olema valmis, et olukord muutub enne tõsisemaks, kui hakkab minema paremaks;" rääkis peaminister. 

"Kindlasti muutub elu ebamugavamaks, aga meil pole muud võimalust globaalse murega toimetulemiseks," sõnas Ratas, kes tänas kõiki inimesi, kes on koroonavastase võitluses esiliinil. "Eriolukord ei tähenda, et elu Eestis seiskub. Peame jälgima meedikute soovitusi, kuidas ennast ja teisi hoida," sõnas Ratas. 

Vaata Jüri Ratase avaldust allpool videost ja loe avaldust täismahus artikli lõpus.

Elmar Vaher: meie kõige olulisem ülesanne on olla abiks koroonaviiruse leviku tõkestamisel

"Aktuaalse kaamera" otsestuudios käis politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher ütles, et PPA kõige olulisem ülesanne on olla abiks koroonaviiruse leviku tõkestamisel.

"Töötame piiril, oleme muutnud seal oma ülesandeid. Teiseks, oleme ümber korraldanud oma igapäevatöö, näiteks klienditeenindusaalides, „Kõik puhuvad“ operatsioonid jäävad ära. Samuti valmistume selleks, et olla valmis viiruse leviku tagajärjel muudeks ohtudeks, näiteks avalikus ruumis või petukõnedeks.
Praegusel hetkel saame oma ülesandega hakkama," sõnas Vaher ning lisas, et kui haigestub suur hulk PPA töötajaid või nad saavad ülesandeid juurde, tuleb tõepoolest mõned tööd jätta tegemata, et tagada piirikontroll ja avalik kord Eesti tänavatel. "Meil on piisav kaitsevarustus, meil on piisavad varud,." 

Vaher ka tõdes, et neil olnud kokkupuuteid selliste väljakutsetega, et neile on teada antud inimestest, kes liiguvad koroonakahtlusega ringi. "Loodame  inimeste mõistvale suhtumisele, sest see on meie kõigi lahendada küsimus.
Ma olen veendunud, et politseinikud on professionaalsed ja läbirääkimiste teel on võimalik see oht ühistranspordist kõrvaldada," sõnas PPA peadirektor. 

Kuidas aga tagada karantiinist kinni pidamine, küsis "Aktuaalse kaamera diktor Priit Kuusk. "Valitsus on seda küsimust arutamas ja kirjeldab [meetmeid - toim.] täpsemalt esmaspäeval." 

Kaimar Karu: miljard on indikatiivne summa

„Miljard on hetkel indikatiivne summa,“ lausus välis- ja IT-minister Kaimar Karu "Aktuaalses kaameras" laenumõtte kohta, mille väljatöötamise nimel on eksperdid iga päev koos käinud. Kõige olulisem on ministri sõnul, et inimesed ei jääks tööta – ei lähima kahe nädala jooksul ega hiljemgi.

„Turismisektor, kindlasti meelelahutussektor, kus inimesed on praegu sisuliselt ilma tööta,“ loetles Karu abivajajaid.

Laenu abil on plaanis katta osaliselt inimeste palkasid ning maksta toetusi ka tööandjatele. „Üks võimalus oleks lasta käiku laenud või laenukäendus Kredexi alt,“ ütles minister. „Kommertspangad on ütelnud, et neil raha põhimõtteliselt on.“

Kas aga pole vaja muretseda, et äkki Eestile laenu ei antagi? „Kindel ei saa milleski olla,“ nentis Karu. Mitte kunagi varem pole riik pidanud võtma sellises summas laenu ajal, mil terves maailmas valitseb kriisiolukord.

„Me tahame näidata, et Eestil on plaan olemas,“ ütles minister. „Eesti senine majanduskäitumine pole andnud põhjust arvata, et me poleks maksejõulised.“

Jüri Ratase avaldus täismahus

Armsad Eestimaa inimesed!

Nagu teiste riikide ja maailma kogemusest näha, levib koroonaviirus COVID-19 kiiresti ja kasvavas joones. Esimesest nakatunust saime Eestis teate 26. veebruaril ning aegamööda lisandusid järgmised. Alles eile sai kinnituse esimene nakatumine eestimaalaselt eestimaalasele, kuid täna õhtuks on teadaolevate viirusekandjate hulk Eestis kasvanud rohkem kui neli korda.

Need on paraku vaid teadaolevad nakkuse kandjad. Tegelikult on nakatunuid meie seas palju enam ning lähimal ajal suureneb nende hulk kindlasti veel. Peame olema valmis, et olukord muutub enne tõsisemaks, kui hakkab minema paremaks.

Seepärast kuulutas Vabariigi Valitsus eile öösel Eestis välja eriolukorra, mis jääb kehtima nii kauaks, kui selleks on põhjust. Elukorralduse muutus puudutab koole, kultuurielu ja reisimist. Avalike ürituste korraldamine pole lubatud. Riik annab meie inimestele sääraseid korraldusi ühel ja selgel eesmärgil, et saaksime panna viiruse levikule piiri ja hoida seeläbi meie inimeste tervist. Kindlasti muudab see igapäevaelu ebamugavaks, aga meil pole lihtsalt muud võimalust selle globaalse murega toimetulemiseks.

Ma tänan südamest kõiki Eesti inimesi ja ametkondi, meditsiini ja siseturvalisuse valdkonna töötajaid ning kõiki teisi, kes on praegu koroonaviiruse vastase võitluse eesliinil. Samuti teisi, kes oma tööga neid toetavad ja nende tegevusse mõistvalt suhtuvad. Need pingutused on meie kõigi heaolu nimel ja väärivad kogu ühiskonna tunnustust.

Samas ei tähenda eriolukord, et elu Eestimaal seiskuks. Peame lihtsalt jälgima meie meedikute soovitusi, kuidas ennast ja teisi hoida. Lähikontakt teiste inimestega aitab viirusel levida ja teistele edasi kanduda ning seda tuleb vältida. Eriti puudutab see eakamaid ning krooniliste haigustega inimesi, keda koroonaviirus ohustab kõige enam. Hoiame üksteist!

Jäägem mõistlikuks ja tasakaalukaks ka oma tarbimisharjumustes. Arusaadavalt põhjustab viiruse levik ebakindlust ja soovi riske maandada. Samas on Eestis tagatud piisav toiduvaru, nii kaupluste ladudes kui riigi tagavarades. Seepärast on poes käies endiselt mõistlik osta korraga vaid nii palju kui vaja.

Samuti on meil vaja säilitada asjalik käitumine majandussuhetes. Kindlasti ei ole paljudel Eestimaa tööinimestel ja ettevõtetel viiruse levimise tõttu kerge. Seetõttu on vaja mõistmist nii nende klientide, lepingupartnerite, pankade kui riigi poolt. Sellest sõltub meie tulevane majanduslik heaolu ning meie pere, lähedaste ja sõprade töökohad ja majanduslik toimetulek. Luban, et ka Vabariigi Valitsus tegeleb tõsiselt tarvilike meetmete ja lahenduste leidmisega, kuidas hättasattunud tööinimesi ja ettevõtteid aidata. Mõistame üksteist!

See on aeg tegutseda ühiskonnana koos ning ühise ohu vastu. Kõik koos ja igaüks eraldi pingutades, rahulikult mõeldes ning kainelt kaalutledes, üksteisest lugu pidades ning ühiskonnana panustades. See aitab meid praegusest keerulisest olukorrast üle.

Valitsus ja meie ametkonnad jälgivad toimuvat ning tegelevad lahenduste leidmistega ööpäevaringselt. Teeme kõik meist oleneva, et ühiskonnas oleks praegu nii palju turvatunnet ja selgust kui võimalik.

Soovin meile kõigile tervist, jõudu ja edu!
Olge hoitud!