Itaalias Brescia haiglas võtavad meedikud vastu uusi koroonapatsiente. Pilt on tehtud 13. märtsil. Itaalias suri ühe päeva jooksul 250 patsienti.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
13. märts 2020, 21:35

Uuendatud kell 10.45, 16.10, 19.20 ja 21.35

KOROONAVIIRUSE KIIRE LEVIK: 136 riiki, 5394 surnut, 144 000 nakatunut ja 70 700 tervenenut. Itaalias ühes päevas 250 surnut (5)

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas koroonaviiruse Sars-CoV-2 leviku kolmapäeva õhtul pandeemiaks. Reede õhtuks on surnud 5394 ja haigestunud ligi 144 000 inimest maailma 136 riigis. Selle viiruse põhjustatud haigusest Covid-19 on seni tervenenud 71 000 inimest. Soomes tõusis nakatunute arv reede lõunaks 109-lt 156-le. Iraanis lisandus ühe päevaga 85 ja Itaalias koguni 250 surnut. USA-s kuulutas president Donald Trump välja riikliku hädaolukorra.

Hispaania kuulutab alates laupäevast välja eriolukorra ning Taani suleb laupäeval alates kella 12-st välismaalastele piirid. Ka Poola valitsus otsustas piirid sulgeda.

Tšehhi siseminister Jan Hamacek teatas reede pärastlõunal, et alates esmaspäevast suletakse piirid kõigile välismaalastele. Ühtlasi keelustatakse tšehhidel riigist lahkumine. Erand tehakse veokijuhtidele, pilootidele ja neile, kes töötavad kuni 50 kilomeetri kaugusel Tšehhi piirist, näiteks Saksamaal või Austrias. Tšehhis oli sel ajal diagnoositud 117 haigusjuhtumit.

Ka Ukraina otsustas sulgeda riigi alates 15. märtsist välismaalastele kaheks nädalaks. Ukrainas on seni diagnoositud kolm haigusjuhtumit.

Karmid meetmed rakendatakse ka Austrias. Liidukantsler Sebastian Kurzi sõnul piiratakse Itaalia eeskujul sotsiaalne elu alates esmaspäevast miinimumini. Suletakse pea kõik ärid. Restoranid, kohvikud ja baarid tohivad uksed lahti hoida vaid kuni kella 15-ni. Tööandjatel tuleb töötajad võimaluse korral saata kodukontorisse. Avatuks jäävad toidupoed, apteegid, pangad, postiettevõtted ja muud elulise tähtsusega asutused. Austrias lähenes nakatunute arv reedel 500-le.

USA president Donald Trump kuulutas välja riikliku eriolukorra. „Võrreldes teistega oleme palju rohkem ära teinud,“ kiitis Trump. „Kuid see on alles algus.“ 

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas reede õhtupoolikul, et koroonaviiruse pandeemia epitsentriks on kogu Euroopa.

Brasiilia meedia teatel on nakatunud riigi president Jair Bolsanaro, kes alles mõni päev tagasi kohtus USA presidendi Donald Trumpiga. Bolsanaro ise ütles hiljem, et tema test osutus negatiivseks. 

Austraalias haigestus siseminister Peter Dutton, kes paigutati haiglasse.Veel teisipäeval viibis Peter Dutton Austraalia valitsuse istungil. Tal on palavik ja kurguvalu. 

Nakatus ka Kanada peaministri Justin Trudeau abikaasa Sophie Gregoire-Trudeau. Peaministril tuleb nüüd jääda 14 päevaks karantiini.

Kui Mandri-Hiinas on viiruse levik saadud kontrolli alla ja võimud leevendavad varasemaid piiranguid, siis mujal maailmas kasvas haigusjuhtumite arv kahe nädala jooksul 13kordseks. 

Hiina on asunud oma kogemusi uutele kriisiriikidele jagama. Nii tõi Hiina transpordilennuk ööl vastu reedet Rooma rühma meditsiinieksperte ja -varustust.

Väljaspool Mandri-Hiinat on suuremad haiguskolded Itaalias, Lõuna-Koreas, Iraanis, Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias ja Jaapanis. Kokku on Mandri-Hiinas diagnoositud 80 800 ja väljaspool seda 61 000 haigusjuhtumit. Tervenenud on seni 70 700 inimest.

Väljaspool Mandri-Hiinat on reede õhtuks uut tüüpi koroonaviiruse tagajärjel surnud 2224 inimest. Neist 1266 Itaalias, 514 Iraanis, 122 Hispaanias, 71 Lõuna-Koreas, 79 Prantsusmaal, 41 USAs, 19 Jaapanis, 11 Šveitsis ja Suurbritannias, 10 Hollandis, kaheksa Iraagis ja Saksamaal, viis San Marinos, neli Hongkongis ja Indoneesias ning kolm Austraalias, Hongkongis ja Belgias.

Väljaspool Mandri-Hiinat on enim nakatunuid Itaalias – 17 660, järgnevad Iraan 11 364, Lõuna-Korea 7979, Hispaania 4334,Saksamaa 3117,  Prantsusmaa 2876, USA 1832, Jaapan 1397 (neist 696 olid Yokohama sadamas seisnud ristluslaeva Diamond Princess reisijad), Šveits 1135, Norra 911, Holland 804, Suurbritannia 798, Taani 785, Rootsi 733, Belgia 556, Austria 428, Katar 262, Bahrein 210, Singapur 200, Austraalia 199, Malaisia 158 ja Kanada 158, Soome 156 ning Hongkong 132 haigusjuhtumiga. Venemaal on registreeritud 45, Eestis 79, Lätis 17 ja Leedus kuus haigusjuhtumit.

Tegelikult on need numbrid väga ligikaudsed, sest teste on tehtud vähe. Näiteks oli Suurbritannias neljapäeva õhtuks ametlikel andmetel diagnoositud 590 haigusjuhtumit, kuid valitsust nõustavate ekspertide hinnangul on neid 5000 - 10 000. 

Uute riikidena lisandusid reedel Kasahstan, Kenya, Sudaan ja Etioopia.

Kõige hullem on olukord Itaalias ja Iraanis, kuid ka Hispaanias, Prantsusmaal, Saksamaal, USAs, Šveitsis, Norras ja Taanis. Rootsis ja Norras kasvab nakatunute arv kiiresti. Seetõttu rakendavad paljud riigid väga karme piiranguid. Itaalias suleti neljapäevast vähemalt 14 päevaks kõik ärid, avatuks jäävad vaid supermarketid ja apteegid.

Ukrainas, kus seni on ametlikel andmetel vaid kolm haigusjuhtumit, kuulutati karantiin välja terves riigis ning koolides lõpetati õppetöö. Lätis kuulutati neljapäeva õhtul välja eriolukord ning suleti koolid. Keelatud on avalikud üritused rohkem kui 200 osavõtjaga.

Üle Euroopa suletakse koole

Taanis, Sloveenias, Iirimaal, Austrias, Poolas, Kreekas, Norras, Maltal ja Slovakkias suleti või on sulgemisel kõik koolid ning jäetakse ära kultuuri- ja spordiüritused. Samamoodi on plaanis käituda ka mitmes teises riigis. Reede õhtul otsustati Šveitsis jätta koolid suletuks kuni 4. aprillini.

Soomes tühistatakse mai lõpuni kõik avalikud üritused, millest võtaks osa üle 500 inimese. Helsingi linnavalitsus otsustas reede õhtul, et koolid ja lasteaiad jäävad avatuks.

Saksamaal soovitas liidukantsler Angela Merkel neljapäeva õhtul inimestel vältida võimaluste piires sotsiaalseid kontakte. Riigis alustati koolide ja lasteaedade sulgemisega. Esimesena langetasid niisuguse otsuse Saarimaa ja Baieri liidumaa. Seejärel otsustati ka Berliinis alustada koolide järk-järgulise sulgemisega. Reede õhtuks olid koolide sulgemisotsuse langetanud 14 liidumaad 16-st. 

Reede õhtul ütles Merkel, et võitlus viirusega on võitlus vastasega, mida ei tunta. Saksamaa valitsus tellis meditsiinitehnikakontsernilt Drägerwerk 10 000 hingamisaparaati. Tellimuse täitmiseks kulub aasta. 

Belgia peaminister Sophie Wilmès teatas neljapäeva õhtul, et riigis suletakse kõik koolid, kohvikud ja restoranid. 

Vatikani otsusel suleti Roomas kõik katoliku kirikud. 

Norra tervishoiuministeerium kehtestas koroonaviiruse leviku tõkestamiseks 26. märtsini riiki sisenemise piirangu. Täpsemalt paigutatakse kõik riiki saabuvad välismaalased ja naasvad norralased kaheks nädalaks karantiini sõltumata sellest, kas neil on koroonaviiruse haigusnähud või mitte.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron teatas neljapäeva hilisõhtul, et alates esmaspäevast suletakse riigis koolid, ülikoolid ja lasteaiad. Ta soovitas üle 70aastastel elanikel jääda koju.

Maailmas järjest karmimaks muutuvad meetmed koroonaviiruse tõkestamiseks tekitasid uue suurema paanika börsidel. Saksamaal langes börsiindeks DAX neljapäeval lausa 12,2 protsenti. Ka reedel avanesid Aasia börsid langusega, kuid Euroopas keerasid börsindeksid tõusule.

Koroonaviiruse laieneva leviku tõttu kehtestab USA ulatuslikud reisipiirangud Schengeni alalt, sealhulgas Eestist riiki sisenevatele reisijatele, kes ei ole USA kodanikud, alalised elanikud või nende pereliikmed. Piirang hakkab kehtima reede südaööl. Piirangud kehtivad esialgu 30 päeva ning neid võidakse vajadusel pikendada. Reedel ütles Trump, et võib reisikeelu all riikide hulka lugeda siiski ka Suurbritannia, mis esialgu nimekirjast välja jäi.

Veelgi radikaalsema sammu astub India, kus keelatakse alates täna õhtust sissesõit pea kõigil välisriikide elanikel. Kujunenud olukorras ei jäänud Soome lennukompaniil Finnair üle muud, kui lõpetada lennud nii USAsse kui ka India pealinna New Delhisse. 

Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg kutsus nakkusohu tõttu üles lõpetama reedeti toimuvaid meeleavaldusi kliimamuutuste vastu. Ta pani ette avaldada meelt digitaalselt ehk levitada sotsiaalmeedias endast pilte koos märgiga #ClimateStrikeOnline.

Soome suur turismifirma Aurinkomatkat teatas reede pärastlõunal, et tühistab vahemikus 13. märts - 12. aprill kõik reisid. Klientidele makstakse raha tagasi.   

Väidetavalt oli Euroopas neljapäevase seisuga vaid üks ilma uue koroonaviiruseta riik – Montenegro.

Uudis täieneb