Video: Rauno Vahtre; Tatjana Iljina
ÕL TV | Õhtuleht
13. märts 2020, 14:28

„HOMMIKUSÖÖK STAARIGA“ | Eha Urbsalu: lahkusin rikka ja šovinistliku moemagnaadi juurest mitmeid kordi uste paukudes

Eestit väisas sel nädalal 1988. aastal Miss Estonia esimese printsessi tiitli pälvinud Eha Urbsalu (49), kes on elanud Ameerikas juba üle kolmekümne aasta. Urbsalu räägib intervjuus muuhulgas, mis sidus teda seksuaalkuritegude süüdistuslaviini alla sattunud moemagnaadi Peter Nygårdiga.

New Yorgis laulja ja näitlejana leiba teeniv Eha tuli kodumaale, et tutvustada tema enda loodud ning Eesti loodusest ja naistest inspireeritud nahahooldusbrändi Viking Beauty Secrets. Kaunitaril on ambitsioonikas plaan selle tootega maailma vallutada.

Samal ajal lahvatas aga skandaal Kanadas resideeruva Soome moemagnaadi Peter Nygårdi ümber, keda süüdistatakse vägistamises ja alaealisega seksimises oma luksuslikus Bahama saarte häärberis. Moehiiu alluvuses on töötanud ka Eha Urbsalu. Samuti on ta väisanud tema Bahama saarte muinasjutulist elamist. 

Tänavu veebruaris kaebas kümme naist moehiiu New Yorgis kohtusse, süüdistades teda aastatel 2008–2015 toimunud seksuaalkuritegudes. Need leidsid süüdistuse järgi aset Bahama saarel, kus moeärimehel on hiiglaslikud valdused. Naised süüdistavad Nygårdi muu hulgas vägistamises ja uimastamises. Mitmel puhul sunniti naisi seksile ja nad pidid moetuusa haaremisse uusi liikmeidki värbama. Kolm süüdistajat olid juhtunu ajal 15-aastased, üks aga alles 14.

Helsingis sündinud ja lapsena koos vanematega Kanadasse siirdunud Nygårdi varandust hinnatakse täna 700–850 miljonile eurole. Loomulikult eitab moeärimees kõiki süüdistusi, kuid on nüüdseks siiski oma moeimpeeriumi eesotsast tagasi astunud. 

"Hommikusöök staariga" - Eha Urbsalu; Anu Saagim Foto: Tiina Kõrtsini

Ärimeest süüdistatakse arvukates seksuaalkuritegudes, sealhulgas vägistamises ja alaealisega vahekorda astumises.

Väidetavalt leidsid mitmed juhtumid aset Nygårdi häärberis Bahama saarel, mida on teiste seas väisanud ka meie endine missikandidaat Eha Urbsalu. Eha kinnitas, et on tõepoolest töötanud Nygårdi alluvuses, kuid on firmast lahkunud kaks korda uste paukudes. Põhjuseks ärimehe šovinistlik suhtumine oma töötajatesse ja seksuaalselt häiriv käitumine.  

Peamiselt Kanadas ja Soomes resideerunud Nygård ostis Bahamale villa, kuna kodumaised naabrid avaldasid pidevate pidude pärast pahameelt. Uhke häärberi luksuslikkuse kohta räägitakse legende. Näiteks on seal müürikõrgune tükk Berliini müürist ja Machu Picchu stiilis kujunduselemente.

Häärberis toimusid pidevalt peod, kus oli kohal nii Soome kui ka teiste maade tuntud naisi, keda villaomanik premeeris väidetavalt kallite kingituste ja šoppamiseks mõeldud krediitkaartidega. Pidusid väisanud Urbsalu sõnul oli tegu põhimõtteliselt orgiatega. 

Eha räägib, et temagi oli külla kutsutud Bahama saarte uhkesse villasse, kuid lahkus sealt kibekiiresti juba teisel päeval. "See, mida ma seal nägin ja kogesin, ei sobinud mulle. Aga ega siin maailmas pole midagi uut. Ega ainult välismaal misse ja modellihakatisi ei ahistata fotograafide või rikaste ärimeeste poolt," põrutab kaunitar. "Olin teismeline tütarlaps, kui Eestis ahistas mind siivutute ettepanekutega toonane tippfotograaf, meelitades mind aktifotosid, näiteks metsa, tegema. Olin noor ja rumal ning meelitustest pimestatud. Olen hiljem seda kohutavalt kahetsenud!"

Pikemat intervjuud Eha Urbsaluga loe Õhtulehest juba järgmisel nädalal!

"Hommikusöök staariga" - Eha Urbsalu; Anu Saagim Foto: Tiina Kõrtsini