Tanel Padari mullune kontsert Padisel. Rokituusa kontserdid Tallinki laevadel kuuluvad neljapäeval ära jäetud ürituste sekka.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
13. märts 2020, 01:12

Kuidas jõuti päeva lõpuks eriolukorra väljakuulutamiseni?

ÜHE KOROONAPÄEVA ANATOOMIA: 12. märts 2020 – päev, mil Eesti jäeti ära ja kehtestati eriolukord

Neljapäev läheb koroonaviiruse saagas kirja päevana, millal Eestis vajutati lülitit. Kui eelnevalt räägiti peamiselt ettevaatusabinõudest, siis peaminister Jüri Ratase kõne riigikogu ees, kus ta andis selge hinnangu, et riik on jõudnud hädaolukorda, ajas rääkimise asemel väga tõsiselt tegutsema. Õhtu viimastel minutitel saabus ka ametlik teade - Eestis kehtestatakse eriolukord.

Hirmujutte sellest, et keegi on kuskil võib-olla koroonaviirusesse nakatunud ja kui suureks võivad tegelikult osutuda haigestunute arvud, ringleb igas sotsiaalmeediakanalis. Suured meediaväljaanded pole koht, kus sellele kajakojale võimu juurde anda. Küll aga on meil erakordne võimalus näidata, kui kärmelt hakkasid 12. märtsil järsku üritused üle Eesti ära jääma, sest ajakirjanike postkastidesse potsatasid üksteise järel vastavasisulised pressiteated. Järgneb ülevaade kõigest, mida Eestis lähikuudel ei tehta ja kuidas päev kulmineerus teatega, et Eestis kehtestatakse eriolukord.

Esimene pressiteade ürituse ärajäämisest saabus täna hommikul 9.25: Eesti Tantsuagentuur on seoses koroonaviiruse levikuga otsustanud edasi lükata Festivali Koolitants 2020 sel nädalavahetusel ja aprilli keskel toimuma pidanud tantsupäevad. Sellega olid tulvaväravad avanenud.

10.00: Peaminister Jüri Ratas alustab riigikogus poliitilise avaldusega. Ta ütleb, et Eesti on jõudnud hädaolukorda, sealjuures manitseb ka riigikogu liikmeid koostööd tegema.

10.06: Tallinna Tehnikaülikoolis toimub 17. märtsil magistriõppe infoõhtu, mis kolitakse koroonaviirusega seotud eriolukorra tõttu veebi. Webinaril saab ülevaate kõikidest tehnikaülikooli magistriõppekavadest ning vastuvõtutingimustest.

10.40: COVID-19 koroonaviiruse leviku tõttu on keelatud pidada massiüritusi ning seetõttu lõpetati välismaiste osalejate registreerimine 26. märtsil Tallinnas toimuma pidanud turunduskonverentsile "Kuidas turundada  venekeelsele sihtrühmale Eestis?"  

10.47: Seoses COVID-19 viiruse levikuga jäävad ära tänaseks Tallinnasse Telliskivi loomelinnakusse ning 18. märtsiks Narva Kolledžisse planeeritud NULA inspiratsiooniõhtud.

11.36: Riigikogu Keskerakonna fraktsioon võttis vastu otsuse, et jätab koroonaviiruse COVID-19 leviku tõttu ära täna Lääne-Virumaale kavandatud rahvakohtumised Rakveres, Tapal ja Väike-Maarjas.

12.00: Algab valitsuse pressikonverents, ilma Rataseta. Sotsiaalminister Tanel Kiik ütleb, et hetkeseisuga on koroonaviiruse levik kontrolli all, ent toonitab, et selle olukorra püsima jäämine sõltub mitmest asjaolust.  Välisminister Urmas Reinsalu jagab Kiige nägemust, et eestlaste reisimine ükskõik kuhu pole antud olukorras mõistlik ning ütleb, et välismaalased peaksid reisi Eestisse edasi lükkama. Rahandusminister Martin Helme ütleb, et antud olukorras pole ülereageerimine võimalik ning toob välja, et valitsuse laual on mitmeid äärmuslikke meetmeid, näiteks lennuliikluse kohene lõpetamine (välja arvatud eestlaste tagasitoomiseks mõeldud lennud), ostukeskuste sulgemine, Rootsiga laevaliikluse lõpetamine. Välistatud pole ka terve Saaremaa karantiini panemine. "Valitsus langetab kõiki oma otsuseid viimaste ohuhinnangute põhjal, teiste riikide nii positiivsete kui ka, olgem ausad, negatiivsete kogemuste põhjal," kommenteerib Kiik rangete otsuste vastu võtmist.

12.05: Integratsiooni Sihtasutus jätab ära eesti keele messid „KU-КУ“ 14. märtsil Kohtla-Järvel ja 28. märtsil Tallinnas.

12.15: Turundajate Liit  lükkab kõikide turundusvaldkonna inimeste ja nende lähedaste tervise huvides loovusfestivali Kuldmuna gala sügisesse. Kuldmuna konkurss aga jätkub ning võitjad kuulutatakse välja üle veebi otseülekandena algselt plaanitud kuupäeval ehk 20. märtsil.

12.30: Võttes arvesse Kultuuriministeeriumi ja Eesti Vabariigi valitsuse suuniseid rahvusvaheliste külaliste osavõtul toimuvate kultuuriürituste osas, jäävad Vanemuise teatris ära ooperi „Madama Butterfly“ etendused täna, 12.03 ja laupäeval 14.03.

12.34: Haridus- ja Teadusministeerium peab vajalikuks kõigi üleriigiliste olümpiaadide ja võistluste edasi lükkamist, kuna COVID-19 viiruse levimise oht on väga kõrge.

13.16: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on otsustanud 17. märtsiks Türile kavandatud Teraviljafoorumi 2020 teadmata ajaks edasi lükata.

13.28: Sisekaitseakadeemia tühistab pressikutse politsei- ja piirivalvekolledži kutseõppe politseiametniku eriala lõpuaktusele. Aktus toimub kinnise üritusena.

13.57: Lähtudes Vabariigi valitsuse suunistest annab ERSO teada, et orkestri lähiaja kontserdid jäävad ära. Praegu on kindlalt teada, et ära jäävad kontserdid Võrus (13.03.2020) ja Cēsises (14.03.2020) ning kontsert „Botstein ja Dvořák“ (20.03.2020) Estonia kontserdisaalis. Tänasele sümfoonilisele lõunale „Šeherezade“ lubati saali ainult 100 inimest.

13.58: Saaremaa vallavalitsus otsustas nädala lõpuni sulgeda kõik valla koolid ning mitmed teised vallavalitsuse hallatavad asutused.

14.17: Olustveres 20. märtsil 15. korda toimuma pidanud põllumajanduskonverents „Põllumees kui tippjuht” lükkub korraldajate otsusel aasta teise poolde.

14.21: Seoses valitsuse soovitustega ei toimu EY Aasta Ettevõtja gala esialgsete plaanide kohaselt. Auhindamisel osalevad vaid aasta ettevõtja finalistid, konkursi žürii liikmed, sponsorid ning EY meeskond. Samuti ei osale galal president Kersti Kaljulaid.

14.25: Tallink lükkab edasi 13-14. märtsiks laeval Baltic Queen planeeritud Tanel Padar Band kontserdid

15.05: Eesti Töötukassa otsustas 11 maakonnas kavas olnud kevadised töö- ja karjäärimessid lükata edasi sügisesse.

15.15: Tartu vald teatas, et Tabivere Põhikooli sarikapidu lükkub määramata ajaks edasi.

15.19: Homme suletakse üheks päevaks ennetava meetmena Elva Gümnaasium.

15.22: Ugala teatri juhtkond otsustas peatada etendustegevuse alates tänasest, 12. märtsist ja sulgeda kogu maja vähemalt kuni esmaspäeva, 16. märtsi hilisõhtuni. Otsus puudutab koduetendusi ja ka 16. märtsil toimuma pidanud etendusi Vanemuise teatris Tartus ja Endla teatris Pärnus.

15.45: Viirusepuhangu levimise tõkestamiseks on Tartu Ööklubi Maasikas otsustanud nädalavahetusel toimuvad peod ära jätta. Kuna on teada, et kõige kiiremini saab pandeemia kontrolli alla kodus püsides, soovitab klubi inimestel nädalavahetusel koju jääda ning ka teistel meelahutuskohtadel üritused ära jätta. 

16.45: Turundajate liit edastab pressiteate, milles väljendab muret üritusturundussektori tõsiselt raske olukorra üle

16.55: Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Heremi korraldusel jäävad ajateenijad sel nädalavahetusel väeosadesse, et vähendada koroonaviiruse jõudmise riski kaitseväe linnakutesse. Samuti jäävad ära külastuspäevad väeosadesse. Väljaloale lubatakse vaid erandjuhul, kui see on põhjendatud.

16.56: Päästeliidu juhtkond otsustas täna, et lükkab riigis tekkinud olukorda arvestades edasi 20. märtsiks planeeritud üldkogu. Lisaks valmistutakse kogukondlikul tasandil nõustama ja muud vajalikku abi osutama.

17.15: Forum Cinemas teatab, et ühelegi kinoseansile ei müüda rohkem kui sada piletit ning lisaks jäetakse broneeritud istmete vahele üks vaba iste.

17.27: Eesti Pank edastab teate, millised rahapoliitilised otsused võttis Euroopa Keskpankade nõukogu tänasel istungil vastu.

18.27: Eesti jalgpalliliit teatab, et täiskasvanute liigad jätkuvad suletud uste taga, teised tegevused jäävad ära.

18.46: Hokiliit teatab, et kohalik hokihooaeg lõpeb 13. märtsiga. 

18.50: Tartu linnavalitsus teatab, et terviseamet tuvastas koroonaviiruse veel kahel tartlasel, koolid saadetakse statsionaarõppele ning kõik allasutused -  muuseumid, huvikoolid, raamatukogu, päevakeskused ja spordibaasid - suletakse. 

18.56: Eesti Interpreetide Liit teatab, et peatab kontserttegevuse aprillini.

19.41: Pressiteate edastab Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, kelle korraldavad kontserdid ja avalikud üritused aprillis ja märtsis ei toimu.

19.55: Tuleb ametlik kinnitus korvpalliliidult, et korvpallihooaeg peatatakse teadmata ajaks. 

21.03: Haridus- ja teadusminister Mailis Reps esineb "Aktuaalse kaamera" otsestuudios ning sõnab, et eriolukorra väljakuulutamine on sisuliselt kindel, küsimused on lihtsalt selle vastavuses Eestis Vabariigi põhiseadusega. Ühtlasi teatab Reps, et koolid on alates esmaspäevast suletud ning minnakse üle kaug- ja koduõppevormile, taastatakse piirikontroll ning Saaremaad veel isolatsiooni ei panda. Toonist on aru saada, et olukord on tõsine ning lähitundidel saabub uudis, et Eestis kehtestatakse eriolukord.

21.05: "Aktuaalse kaamera" ankur Priit Kuusk hüppab ühe laua juurest teise juurde ning intervjueerib koheselt pärast Repsi terviseameti põhja regionaalosa juhti Ester Öpikut. Ekspert teatab, et neljapäevaga lisandus kümme koroonaviirusesse nakatunut (koguarv Eestis 27) ning terviseamet muudab võitluses viiruse vastu fookust - nüüdsest hakatakse keskenduma haigusleviku piiramisele. 

23.38: Äripäev ja Postimees teatavad esimestena, et Eestis kehtestatakse eriolukord. 

23.55: Valitsuse kommunikatsioonibüroo saadab välja pressiteate, mida oli oodata sisuliselt terve päev - Eestis kehtestatakse eriolukord. Pressiteatest ilmneb, et eriolukord kehtib 1. maini ehk peaaegu kaks kuud. Keelatud on avalikud kogunemised, kontserdid, konverentsid, spordivõistlused on keelatud, suletakse kinod ja muuseumid (aga lahti jäävad raamatukogud).