Martin HelmeFoto: Tiit Tamme
Eesti uudised
12. märts 2020, 11:58

VIDEO | Martin Helme: valitsus arutab piiride sulgemist, laeva- ja lennuliikluse katkestamist ning Saaremaa karantiini panekut (10)

Peaminister Jüri Ratas käis neljapäeva hommikul riigikogu ees, et rääkida koroonaviirusega seonduvast Eestis. Et rahvasaadikutel oli valitsusjuhile palju küsimusi, algas valitsuse tavapärane iganädalane pressikonverents ilma Rataseta. Laua taga on Tanel Kiik, Martin Helme ja Urmas Reinsalu.

Sotsiaalminister Kiik andis ülevaate koroonaviiruse levikust Eestis. „Hetkeseisuga selle konkreetse haiguse levik on kontrolli all, aga see kontrolli all püsimine [sõltub] paljudest asjaoludest: elanikkonna enda vastutustundlikust käitumisest, tervisesüsteemi võimekusest haigust jälgida-tuvastada-isoleerida ja paljuski ka sellest, palju erinevaid turiste ja riskipiirkondadest isikuid siia riiki tuleb,“ sõnas Kiik.

Viimast punkti puudutas oma sõnavõtus ka välisminister Reinsalu: „Välisministeerium palub välisriigi kodanikel, eelkõige koroonaviiruse riskipiirkondadest pärit inimestel, Eestisse reisimine edasi lükata ja rõhutab, et riskipiirkonnast saabunud isikud peaksid jääma vastavalt terviseameti suunistele 14 päevaks karantiini.“ Reinsalu sõnul ei tasu ka Eesti elanikel planeerida välisreise.

„Igasugune reisimine on tervise vaatest vastunäidustatud tegevus,“ nentis Kiik. „Eesti inimene kahjuks või õnneks väga tihti ei lenda otseühendustega, vaid läbi mitme erineva riigi. Meil on juba konkreetne teadmine, et haigust on läbi selle toodud Eestisse ka väljastpoolt konkreetseid riskipiirkondi ehk inimesed, kes on koju lennanud läbi erinevate lennujaamade, on haiguse saanud sealt või algriigist.“

Martin Helme sõnul ei ole võimalik praeguses kriisiolukorras üle reageerida. Rahandusministri sõnul on kell kaks jätkuval valitsuse kabinetinõupidamisel laual mitmed väga ranged meetmed.

  • „Laevaliikluse kohene lõpetamine vähemalt Rootsiga, võib-olla ka Soomega;
  • Lennuliikluse kohene lõpetamine, jättes alles vaid erakorralised reisid, et eestlased koju saaks;
  • Koolide sulgemine vähemalt kaheks nädalaks, et haigus ei saaks levida kohapeal;
  • Kinode, teatrite ja erinevate rahvakogunemiste täielik lõpetamine;
  • Ostukeskuste sulgemine, nii et järele jäävad ainult toidupoed ja apteegid;
  • Maismaapiiri täielik kontrolli alla võtmine, nii et kõik inimesed saavad kohe täieliku kontrolli ja vajadusel kohustusliku karantiini,“ loetles Helme ja lisas, et välistatud pole ka kogu Saaremaa karantiini paigutamine.

Helme väitel on siseministeerium võimeline Eesti piiri sulgema kahe tunniga.

Mis peaks juhtuma, et sellised sammud astutakse? Kiisk: „Valitsus langetab kõiki oma otsuseid viimaste ohuhinnangute põhjal, teiste riikide nii positiivsete kui ka, olgem ausad, negatiivsete kogemuste põhjal.“

***
Valitsus toetas tänasel kabinetinõupidamisel seoses koroonaviiruse levikuga esialgu järgnevaid punkte:

  • lükata kruiisilaevade vastuvõtt edasi kuni 1. maini;
  • riigiasutuste töötajate, kohalike omavalitsuste, aga ka era- ja mittetulundussektori lähetuste ja sissetulevate visiitide korraldamisel tuleb lähtuda välisministeeriumi soovitustest;
  • enam kui 100 osalejaga avalikud üritused on tungivalt soovitatud edasi lükata;
  • enam kui 100 osalejaga ürituse korraldamisel tuleb selle toimumise luba kooskõlastada terviseametiga;
  • alates tänasest tuleb lükata edasi kõik riigiasutustes planeeritud ekskursioonid;
  • hiljemalt 16. märtsist peab hakkama tööle koroonaviiruse kriisitelefon numbriga 1247