Donald TrumpFoto: VidaPress
Maailm
12. märts 2020, 20:20

Kl 17.30 lisatud välisministeeriumi kommentaar, täiendatud kl 20.20

KOROONAVIIRUSE KARM MÕJU: järgmised kuu aega ei saa reisida Euroopast USAsse. Trumpi äärmuslik otsus mõjub šokina (8)

USA president Donald Trump kõneles Eesti aja järgi öösel vastu neljapäeva ameeriklaste ja muu maailmaga otse Ovaalkabinetist. President tegi pöördumise seoses koroonaviiruse levikuga ning teatas, et alates reede keskööst keelustab ta igasuguse reisimise Euroopa Schengeni tsooni (sh Eesti) riikidest Ameerikasse. „Tugevad, ent vajalikud“ piirangud ei kehti aga kauba liikumisele ning reisijatele Suurbritanniast. Trumpi karm avaldus šokeeris Euroopa Liidu diplomaate ja tekitab küsimusi, miks just Suurbritannia nende koroonahaigete arvule vaatamata reisikeelu alt pääseb. President ise viitas kriitikale vastates, et Euroopa Liit ei hoiatanud ameeriklasi tariifide eest, mille USA toodetele kehtestas.

Kui veel veebruari lõpus kiitles Trump, et USAs on koroonaviirus tuvastatud ainult 15 inimesel ning see number aina väheneb, siis kolmapäeva õhtuse seisuga on Ameerikas tuvastatud üle 1232 juhtumi ning presidendi reaktsiooni viirusepuhangule on ka kritiseeritud. Ta on püüdnud koroonaviiruse mõju kõvasti minimeerida ning kutsunud seda isegi „pettuseks“ (hoax - H.P.). Tugevalt on kritiseeritud ka seda, et USA ei valmistunud korralikult potentsiaalseks Covid-19 levikuks riigis sees ning jätkuvalt on suuri probleeme ka saadaval olevate koroonaviiruse testidega – neid lihtsalt pole piisavalt (USAs on kokku tehtud seni vähem kui 10 000 testi).

Kohaliku aja järgi kolmapäeva õhtul tegi Trump tema kohta haruldase pöördumise – ta kõneles otse Ovaalkabinetist, lugedes kõne prompterist maha. Ameerika liider tundus närvis (tema tugevuseks polegi kellegi teise kirjutatud tekstide mahalugemine ja esitamine), edestades nii karmi sõnumi, millesarnast kuuleb USA presidentidelt ainult sõjakriiside ajal: alates reede keskööst on igasugune reisimine Euroopast Ameerikasse keelatud 30 päevaks. Erandlikult ei kehti reisikeeld Suubritanniale ning kaupade transportimisele. Samuti pääsevad Ameerikasse tagasi inimesed, kes on kas riigi kodanikud või kellel on alaline elamisluba. 

Loomulikult ei puudunud kõnest ka tavapärane Trumpi retoorika. Kõigest hoolimata kutsus ta Ameerika reaktsiooni koroonaviiruse levikule „enneolematuks„“, „kiireks“ ja „professionaalseks“, nimetades viirust võõramaiseks (foreign virus – H.P.). Ta kritiseeris Euroopa Liitu, et too ei võtnud koroonaviiruse peatamiseks samu samme nagu tema (Trump keelustas veebruari alguses riiki sisenemise kõikidel turistidel, kes olid hiljaaegu Hiinas käinud) ega keelustanud liikumist Hiinast ja teistest kolletest (samas oligi koroonaviiruse esimene kolle pärast Hiinat Euroopa Liidus), mille tulemusel on USAs praegu tuvastatud vähem juhtumeid kui Euroopas kokku. 

„Euroopa Liidu tegevusetuse tulemusena sai mitu koroonaviiruse kollet Ameerikas alguse Euroopast tulnud reisijatelt,“ asetades Covid-19 leviku süü enda juhitud riigis selgelt Euroopale. Ometi jättis USA president reisikeelu alt välja Suurbritannia, kus on seni tuvastatud 460 koroonaviirusesse nakatunut, kellest 38 on surnud. Ka Iirimaa ei kuulu keelu alla. Samuti ütles Trump, et reisikeeld võib muutuda vastavalt olukorra tõsidusele.

Olgu rõhutatud, et keeld ei kehti pelgalt eurooplastele (v.a britid ja iirlased), vaid enamikele välismaalastele, kes keelu kehtimise ajal viimase 14 päeva jooksul viibinud Schengeni tsooni riikides, st Austrias, Belgias, Tšehhis, Taanis, Eestis, Soomes, Prantsusmaal, Saksamaal, Kreekas, Ungaris, Islandil, Itaalias, Lätis, Leedus, Liechtensteinis, Luksemburgis, Maltal, Hollandis, Norras, Poolas, Portugalis, Slovakkias, Sloveenias, Hispaanias, Rootsis ja Šveitsis. Reisida võivad need, kel ka USA kodakonsus või elamisluba ning üldiselt ka inimesed, kes tulevad külastama oma USA kodanikest lähedasi pereliikmeid.

Tasub ka mainida, et 30 päeva kestvast reisikeelust rääkis Trump ise suuliselt ja Twitteris, keelu enda tekstis pole numbritest juttu. Seega ei pruugi 30 päeva olla lõplik, see periood võib ootamatult nii lüheneda kui pikeneda.

Trump läheb oma karmide sanktsioonidega vastuollu Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja tervisekspertide soovitustega, kes vahetult enne presidendi pöördumist avaldasid, et suured reisikeelud teevad pikas perspektiivis rohkem kahju kui kasu, kahjustades muuhulgas maailma reaktsiooni suurele viiruspuhangule. „Reisikeelud raskendavad infojagamist, meditsiiniliste vahendite liikumist ja mõjuvad laastavalt riikide majandustele,“ ütles WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kriitikute meelest ei aita ka reisikeeld enam koroonaviiruse leviku vastu USAs, sest haigus on juba USAsse jõudnud. „Me ei tegele enam isoleerimise, vaid leevendamisega, mis tähendab tegelemist viiruse levikuga,“ ütles Tufti ülikooli rahvusvahelise poliitiku õppejõud The Guardianile, kes võttis sihikule ka Trumpi nõuniku Stephen Milleri, kellel oli presidendi kõne kirjutamisel väidetavalt suur roll ning kes on teada-tuntud kui Trumpi kabineti kõige karmimate immigratsioonipoliitikate edendaja.

Lisaks reisikeelule teatas Trump mitmest direktiivist, mis loodetavasti stimuleerivad majandust. Nimelt juhendab ta USA väikeettevõtete ametit andma välja madala intressiga väikelaene firmadele, mis kannatavad koroonaviiruse leviku mõju all. Selleks palub tal Kongressil vabastada 50 miljardit USA dollarit hädaabivahenditena.

Ühtlasi juhendab Trump rahandusministeeriumit lükata intressideta või karistusteta edasi maksude tasumist nendel ettevõtetel ja inimestel, kellele on Covid-19 mõju avaldanud. Lisaks kavatseb president paluda Kongressilt, et nad vähendaksid makse palgalt – seda kõike selleks, et aidata töölisi. 

Trump proovis jätkuvalt maandada ka koroonaviiruse ohtu, öeldes, et keskmisel ameeriklasel on „madal, väga madal“ võimalus viirusesse nakatuda. Ometi toonitas ta, et viirus on ohtlik vanadele inimestele ning edastas soovituse, et vanadekodud peaksid piirama külastusi. Lisaks soovitas ta püsida kodus nendel inimestel, kes ei tunne end hästi.

Samuti läks presidendi avaldus risti vastu doktor Anthony Fauci, USA Allergia- ja Nakkushaiguse Instituudi direktori tänase avaldusega Kongressis. Fauci sõnul on koroonaviirus gripist kümme korda surmavam ning Covid-19 tuleb võtta väga tõsiselt. 

„Tegu ei ole majanduskriisiga,“ sõnas ta (Eesti rahandusminister arvab teisiti) ning lisas: „Tegemist on lihtsalt ajutise ajaperioodiga, millest me saame riigi ja maailmana võitu.“

Hoolimata kõigest ei meeldinud Trumpi kõne ka Wall Streetile – Dow Jonesi tööstuskeskmine kukkus veel 600 punkti ehk 23 553,22 punktile. Seega on eelmise kuu rekordtulemustest on kaotatud tervelt 20%.

Euroopa Liidu ametnikud on karmidest meetmetest šokeeritud, USA välisministeeriumil puuduvad vastused Euroopa diplomaatide küsimustele

CNN rääkis mitme Euroopa riigi suursaadikuga ning kõigi jaoks oli tegu suure üllatusega, mis sest, et nad on olnud viimastel päevadel ühenduses USA administratsiooniga. 

Üks suursaadik, kes baseerub Washingtonis, ütles CNNile, et puudusid igasugused märgid, et Trump võib nii kaugele minna. Teine diplomaat ütles väljaandele, et sakslasi polnud sellest hoiatatud. 

„Teadsime, et tuleb mingi teade seoses Euroopasse reisimisega, aga mitte midagi nii drastilist,“ ütles Belgia suursaadik CNNile. „Jääb arusaamatuks, miks Suurbritanniale tehti erand ja miks ei rakenda Trump ühtegi meedet kodumaal.“

Paljud diplomaadid üritavad Trumpi teadaannet veel seedida ning saada USA välisministeeriumilt selgitusi, mida uued meetmed tähendavad. Suursaadikud rääkisid, et välisministeerium on neile küll helistanud, aga nagu üks diplomaat ütles, siis Ameerika riigiametnikel puuduvad vastused Euroopa saadikute küsimustele. 

USA välisministeeriumi ametnikud tunnistasid CNNile ise ka, et nad ei teadnud täpselt, milliseid meetmeid Trump rakendab, sest laual olif miti valikut. Märkimisväärne osa Washingtonist on toimuvast jahmunud.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ning Euroopa Ülemkogu eesistuja Charles Michel sõnasid ühispöördumises, et praegu on aeg koostööks, mitte ühepoolseteks otsusteks. Neljapäeval vastas USA riigipea kriitikale aga, et ta ei pidanud vajalikuks eurooplasi ette hoiatada, kuna see võtvat aega. Ta lisas, et ega euroliit nendega ka ei konsulteerinud, kui teatud Ameerika kaupade imporditariife tõstis. (Sellest võib lugeda SIIT.)

Eesti välisministeeriumle Trumpi otsus üllatusena ei tulnud

Meie välisministeerium kommenteerib, et erinevate riikide kehtestatud keelud-piirangud on hetkel oodatavad ning rõhutab, et kes reisib, võib praegusel ajal väga ootamatult sattuda reisikeeldude, -piirangute või karantiini keskmesse. Välisministeeriumi täispikkuses kommentaar on alljärgnev:

„Käesoleval hetkel on erinevate riikide reisipiirangud ja muud meetmed koroonaviiruse leviku takistamiseks oodatavad. Olukord areneb väga kiiresti ja pärast Maailma Terviseorganisatsiooni poolt COVID-19 leviku kuulutamist pandeemiaks tegutsevad riigid kiiresti.

Kuna USA on teatanud, et alates homsest õhtust (Eesti aja järgi kell 17:59) kehtestatakse ulatuslikud reisipiirangud Schengeni alalt, sealhulgas Eestist sisenevatele reisijatele, ei ole soovitav sinna lennata. Piirang on esialgu 30päevane, aga tasub arvestada, et võib antud olukorras ka pikeneda. Kui viibite USAs, siis viiruse tõkestamiseks rakendatavate meetmetega tuleks arvestada terves riigis. Erandid kehtivad USA kodanikele ja alalistele elanikele ning teatud olukordades nende pereliikmetele ning nendega saab tutvuda Valge Maja kodulehel.

Reisijate lahkumisele Ameerika Ühendriikidest piiranguid ei seata. Kui Eesti kodanikel tekib koju pöördumisega probleeme, siis palume helistada konsulaarabi hädaabitelefonil: +372 53 01 9999 (24 h). Samuti palume inimestel oma välisreis välisministeeriumi veebilehel registreerida: https://reisitargalt.vm.ee/registreerimine

Laiemalt soovitame Eesti elanikel pigem mitte planeerida lähikuudeks puhkusereise välisriikidesse. Paneme südamele, et kui tõesti otsustatakse reisida ohu- või riskipiirkonda, siis tuleks mõelda tagavaraplaanid ohuolukorra vältimiseks või sellest väljatulemiseks. Ohu- või riskipiirkonnas on välisministeeriumi konsulaarabi tagamine keeruline. Samuti on oluline riske võttes hoolida ja arvestada enda ning teiste tervisest.

Oht sattuda karantiini või liikumiskeeldude mõjualadele võib praegusel hetkel tekkida reisides ootamatult.“