Foto: Mari Luud
Eesti
12. märts 2020, 00:14

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas venelased võtsid kinni 54 Eesti kalurit

„Peipsiääre valla Nina ja Pusi küla ning Kallaste alevi mehed olid Peipsil kala püüdmas. Mõne aja pärast kuulsid kalurid Venemaa poolt lähenevat mootori põrinat,“ kirjutab Waba Maa 13. märtsil 1934. aastal.

„See põrin pani kalurid mõtlema. Vaadati hoolega, et ei viibita mitte Nõukogude  Vene vetes. Jõuti üksmeelsele arvamusele, et nad viibivad ikka Eesti vetes. Sellepärast ei olnud kellelgi kartust. Nõukogude Vene mootorjaht aga ligines kiiresti. Mõned kalurid asusid siiski hirmuga teele Eesti ranna poole kalu ja püügiriistu maha jättes. Venelaste mootorjaht oli aga kiirema käiguga ja kõik kalurid, arvult 54, peeti kinni ja viidi Nõukogude Venemaale. Sõidul sai ainult üks kalur end reelt maha libistada ja jäi jääle lamama. Hiljem tõusis ja põgenes Eesti randa. Kõik teised viidi Venemaale. Seal pandi nad kordonis kinni ühte sauna, kust toimetatud ükshaaval ülekuulamisele. Kui ülekuulamise protseduur läbi, siis pandud ette veel mõned küsimused ja pandud süüks Nõukogude Vene vetes kalapüük, mida aga Eesti kalurid eitanud.“

Lõpuks anti kalurid siiski Eesti võimudele üle.

„Tagasisaadud kalurid olid väga õnnelikud, et nad seekord ilma suurema vintsutuseta tagasi pääsesid,“ nendib Waba Maa. See ei olnud esimene ega viimane kord, kui Peipsi peal Eesti kalureid kimbutati. 1938. aastal tapeti ka järvel patrullinud kaks piirivalvurit ja saanimees.