Tom Watkins 1993. aastal koos ansambli East 17 liikmetega. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
11. märts 2020, 10:22

Pet Shop Boys leinab esimest mänedžeri

70 aasta vanuses on surnud üliedukas muusikamänedžer Tom Watkins, kes pani aluse mitme Briti popsensatsiooni, sealhulgas Pet Shop Boysi ja Brosi karjäärile.

The Guardiani teatel suri Watkins 24. veebruaril ning maeti 10. märtsil. "Surma põhjust ei teatatud, kuid viimastel aastatel olid teda tabanud mitmed terviseprobleemid, sealhulgas insuldid, maksasiirdamine ja suhkruhaigus."

Watkins sai tuntuks 1984. aastal Pet Shop Boysi mänedžerina, kes tõi publiku ette ansambli kõik neli varajast esikohasinglit "West End Girls", "It's a Sin", "Always on My Mind" ja "Heart". Edasi sai temast ansambli Bros mänedžer ning nende suuremate hittide "When Will I Be Famous?", "Drop the Boy" ja "I Owe You Nothing" kaasautor. Triost sai kiiresti Briti suuremaid popsensatsioone, kuid teisest albumist kaugemale nende edu ei ulatunud. 

The Guardian märgib, et mõlema bändi suhted eksmänedžeriga olid aeg-ajalt probleemsed. Brosi liige Matt Goss väitis 2017. aasta intervjuus, et Watkinsil nappis osavõtlikkust ning et Brosile jäid kahjuliku lepingu tagajärjel tühjad pihud. "Meile ei jäänud midagi, jäi vähemgi kui midagi."

Pet Shop Boysi kohta ütles Watkins kord: "Nende ego läks üle piiri ja nad püüdsid jätta muljet, et mul polnud nende edus mingit rolli, aga see on jamajutt." Ansambli liider Neil Tennant nimetab oma järelehüüdes Watkinsit tõeliseks üleelusuuruseks tegelaseks - "tema firma nimi oli Massive Management". 

Watkinsi abiga saavutas suure menu ka poistebänd East 17, kuid ta oli ka mitmete vähem edukate ansamblite mänedžer, nende seas 1970. aastatel glam rock'i bändid Ice Cream ja Giggles ning 1990. aastate popgrupid Deuce, North and South ja Electribe 101.

Watkins oli ka tunnustatud graafiline disainer, kes lõi näiteks Whami, Frankie Goes to Hollywoodi, Duran Durani ja teiste bändide plaadikaasi.