Itaalia politseinikud Roomas dokumente kontrollimas. Pilt on tehtud 12. märtsil.Foto: ZUMAPRESS/Scanpix
Maailm
12. märts 2020, 21:32

Avaldatud kell 11. märtsil, uuendatud 12. märtsil kell 7.30 ja 21.30 

KOROONAVIIRUS LEVIB 125 RIIGIS: Itaalias suri ühe päevaga 189 inimest. Paljud riigid karmistavad piiranguid. Lätis kuulutati välja eriolukord (15)

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) kuulutas koroonaviiruse Sars-CoV-2 leviku kolmapäeva õhtul pandeemiaks. Neljapäeva õhtuks oli haigestunud 134 000 ja surnud 4964 inimest maailma 125 riigis. Lätis kuulutati neljapäeva õhtul välja eriolukord ja suleti 14. aprillini kõik koolid. Keelatud on ka kõik üle 200 osavõtjaga avalikud üritused.

Itaalias suleti neljapäevast vähemalt 14 päevaks kõik ärid, avatuks jäävad vaid supermarketid ja apteegid, teatas õhtul peaminister Giuseppe Conte. Taanis suletakse samuti kõik koolid, ülikoolid ja lasteaiad ning kõik avaliku teenistuse töötajad saadetakse reedest koju. Koolid suletakse ka Sloveenias, Iirimaal ja Norras, Maltal ja Slovakkias. Leedus otsustati kõik koolid ja lasteaiad sulgeda viieks nädalaks pealinnas Vilniuses.

Prantsusmaal kuulutas president Emmanuel Macron, et kõik koolid ja lasteaiad suletakse esmaspäevast.  

Maailmas järjest karmimaks muutuvad meetmed koroonaviiruse tõkestamiseks tekitasid neljapäeval uue suurema paanika börsidel. Saksa börsiindeks DAX kukkus näiteks 12,2%. 

Ka Austrias suletakse järgmisest nädalast kõik koolid. USA president Donald Trump teatas Eesti aja järgi neljapäeva öösel, et alates reede õhtust peatatakse eurooplastele kuuks ajaks sissesõit. Erand tehakse Suurbritanniast saabujatele. Hiljem täpsustas USA välisministeerium, et keeld kehtib Schengeni alalt tulijatele. Neljapäeva hommikul otsustas samuti India valitsus, et alates reede õhtust keelustatakse pea kõigil välisriikide elanikel sissesõit.

Kujunenud olukorras ei jäänud Soome lennukompaniil Finnair muud üle, kui lõpetada lennud nii USA-sse kui ka India pealinna New Delhisse.

Neljapäeva õhtul tuli uudis Moskvast, et Venemaa keelustab sissesõidu itaallastele. Venemaal kasvas koroonaviirusega nakatanute arv 34-le.

Neljapäeval selgus, et Hispaanias on nakatunud võrdõiguslikkusminister Irene Montero. Valitsuse istungid toimuvad nüüd videokonverentsina. 

Koroonaviiruse Sars-CoV-2 põhjustatud kopsuhaiguse Covid-19 ohvrite arv kasvas neljapäeva õhtuks 4964-le. Väljaspool Mandri-Hiinat on enim surmajuhtumeid registreeritud Itaalias ja Iraanis, vastavalt 1016 ja 429. Itaalias lisandus 24 tunniga 189 ja Iraanis 75 surnut. Soomes tõusis nakatunute arv neljapäeva lõunaks 109-le.

Soomes tühistatakse mai lõpuni kõik avalikud üritused, millest võtaks osa üle 500 inimese.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles teisipäeval kinniste ukse taga toimunud kristlike demokraatide parlamendifraktsiooni istungil, et praeguste prognooside järgi nakatub 60–70% sakslastest. Pärast Merkeli sõnu valitses saalis haudvaikus.  

Samu numbreid kordas ta kolmapäeval antud pressikonverentsil viitega ekspertidele. Tervishoiuminister Jens Spahn lisas, et 80% nakatunute puhul möödub haigus sedavõrd kergelt, et nad seda ei märkagi. Spahni sõnul ei tohi me aga lasta end sellest eksiteele viia. Tõepoolest, 15% haigestub raskemalt ja praeguse seisuga sureb 3,4% kõigist patsientidest. 

Kui Merkeli öeldud numbrid osutuvad tõeseks, siis nakatub Saksamaal koroonaviirusega 50–58 miljonit inimest, kellest halvimal juhul sureb umbes kaks miljonit. Merkeli prognoosi ülekandmisel Eestisse nakatuks siin 800 000 – 930 000 inimest ning sureks 27 200 – 31 600 inimest. 

Merkeli esitatud prognoosiga tuli juba mõni aeg tagasi välja Berliini viroloog Christian Drosten, kelle sõnul ei ole veel teada, kui pika perioodi jooksul nii palju inimesi nakatub. See periood võib kesta kaks aastat või isegi kauem.  

Saksamaa liidukantsler, kellele heideti kodumaal ette pikka vaikimist koroonakriisi asjus, pöördus nüüd elanike poole palvega ilmutada solidaarsust. Merkeli sõnul paneb koroonaviirus meie südamed proovile ning eelkõige vajavad kaitsmist vanemad ja haiged inimesed. 

"Tegemist on viirusega, mida me piisavalt ei tunne, mille vastu puudub vaktsiin ja ka teraapia," rõhutas liidukantsler. Seetõttu on kõigi viiruse leviku tõkestamiseks tehtavate meetmete eesmärk võita aega vaktsiini ja ravimite saamiseks, mis hoiaks ära inimeste nakatumise ja võimaliku surma.

Seoses koroonaviiruse levikuga otsustasid Saksamaa kristlikud demokraadid edasi lükata 25. aprillile planeeritud parteikongressi, millel valitakse järglane senisele parteijuhile Annegret Kramp-Karrenbauerile. 

Euroopa seni suurima viiruskolde Itaalia statistika näitab, et koroonapatsient on keskmiselt 65 aastat vana. Alla 19aastasi on nakatunute seas vaid 1,4%. Itaalias on seni surnud koguni kuus protsenti kõigist koroonapatsientidest ning  üle poole surnutest olid vanemad kui 80 aastat.  

Soome ekspert: viirus levib igas riigis kolm kuni kuus kuud

Soome nakkushaiguste eriarst Jukka Lumio on optimistlikum. Tema sõnul levib koroonaviirus igas riigis kolm kuni kuus kuud ja seejärel kaob. Võimalik, et mõne aja pärast tuleb ta tagasi, kuid siis juba nõrgenenult. Lumio ei usu, et piiride sulgemisest oleks suuremat kasu. Ta meenutab sada aastat tagasi möllanud Hispaania grippi. Tookord üritas Austraalia piiri sulgemisega viiruse levikut tõkestada, kuid juba kolm nädalat hiljem jõudis Hispaania gripp ikkagi Austraaliasse ja tegi seal samasugust laastamistööd kui teistes riikides. 

Suurbritannias nakatus asetervishoiuminister Nadine Dorries, kes jäi pärast diagnoosi saamist koju karantiini.

Suurbritannia valitsus otsustas eraldada võitluseks koroonaviirusega 30 miljardit naelsterlingit. Lisaks teatas valitsus, et kavatseb keskenduda sellele, et koroonavastases võitluses lükata viiruse leviku kõrgpunkt edasi suvesse, mil hingamisteede haigused polevat nii tõsised.

Poolas suletakse koroonaviiruse leviku tõkestamiseks alates tulevast esmaspäevast kõik koolid kaheks nädalaks, teatas peaminister Mateusz Morawiecki. Ka Ukraina pealinnas Kiievis otsustati koolid kuni märtsi lõpuni  sulgeda. Poolas on seni diagnoositud 47 ja Ukrainas vaid üks nakatunu. Kaheks nädalaks suleti kõik lasteaiad, koolid ja ülikoolid samuti Kreekas, kus nakatunuid on 99.

Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg kutsus kolmapäeval nakkusohu tõttu  üles lõpetama reedeti toimuvaid meeleavaldusi kliimamuutuste vastu. Ta pani ette avaldada meelt digitaalselt ehk levitada sotsiaalmeedias endast pilte koos märgiga #ClimateStrikeOnline.  

Hiina teatas neljapäeval vaid 11 uuest viirusesurmast ja 18 nakatumisjuhtumist. Seejuures lisati, et välismaalt saabunutega seotud uued juhtumid võivad takistada riigisiseseid pingutusi viiruse leviku tõkestamisel.

Koos viiruse leviku selge aeglustumisega avatakse juba ka Hubei maakonnas järjest rohkem ettevõtteid ja võimud leevendavad järk-järgult seniseid karme piiranguid. 

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) peadirektori Tedros Adhanom Ghebreyesuse sõnul annab Hiina kogemus lootust viirusest jagu saada.

"Hiinas nähtav on muljetavaldav. Hiinas viirusepuhang taganeb ja on taganenud märkimisväärselt. Viirusele on vastu astutud ja see tõmbab tagasi," ütles  Ghebreyesus.

Siiski kuulutas ta kolmapäeva õhtul koroonaviiruse leviku pandeemiaks, sest viimase kahe nädala jooksul on haigusjuhtumite arv väljaspool Mandri-Hiinat kasvanud 13 korda. 

Väljaspool Mandri-Hiinat oli neljapäeva õhtuks uut tüüpi koroonaviiruse tagajärjel surnud 1795 inimest. Neist 1016 Itaalias, 429 Iraanis, 66 Lõuna-Koreas, 84 Hispaanias, 48 Prantsusmaal, 40 USAs, 16 Jaapanis, 10 Suurbritannias, seitse Iraagis ja Šveitsis, viis Hollandis ja Saksamaal, neli Hongkongis ning kolm Austraalias, Belgis ja Liibanonis. Kolmapäeval suri ka Rootsis esimene eakas patsient. 

Foto: EPA/Scanpix

Haigusjuhtumeid on juba 125 riigis. Väljaspool Mandri-Hiinat on suuremad haiguskolded Itaalias, Lõuna-Koreas, Iraanis, Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias ja Jaapanis. Kokku on Mandri-Hiinas diagnoositud 80 800 ja väljaspool seda üle 53 000 haigusjuhtumi. Tervenenud on seni 68 900 inimest.

Väljaspool Mandri-Hiinat on enim on nakatunuid Itaalias – 15 113, järgnevad Iraan 10 075, Lõuna-Korea 7755, Hispaania 3059, Prantsusmaa 2876, Saksamaa 2745, Jaapan 1339 (neist 696 olid Yokohama sadamas seisnud ristluslaeva Diamond Princess reisijad), USA 1573, Šveits 867, Norra 703, Taani 674, Holland 614, Rootsi 599, Suurbritannia 590, Belgia 399, Austria 361, Katar 262, Bahrein 189, Singapur 178, Austraalia 156, Malaisia 149 ja Hongkong 121 haigusjuhtumiga. Soomes on 109, Venemaal 34, Eestis 27, Lätis 16 ja Leedus kolm haigusjuhtumit.

Väidetavalt on Euroopas neljapäevase seisuga vaid üks ilma uue koroonaviiruseta riik - Montenegro.