Foto: MATI HIIS
Eesti
11. märts 2020, 00:14

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas president Kekkonen Mustamäel käis

Kui Soome president 11. märtsil 1964 Varssavist lennukiga Tallinna jõudis, surus tal kätt parteijuht Johannes Käbin mõne tähtsama saatjaga. Käidi Kadriorus ülemnõukogu presiidiumi esimehel Aleksei Müürisepal külas, imetleti Toompealt vanalinna ja pärast raekojas käimist söödi Glorias õhtust.

Järgmisel päeval oli Kekkonen juba Tartus, kus pidas eestikeelse aulakõne: „Sisse astudes Tartu ülikooli aulasse, mida täie õigusega võib pidada Eesti vaimse elu sümboolseks keskpunktiks... haaras mind niisamasugune pidulik tunne, nagu mul on Helsingis, sisenedes Soome kirjanduse seltsi peosaali, mis on Soome vaimse elu harrastuste ja Soome rahvatraditsiooni südameks...“

Toona 64aastane president soovis Käärikul suusatada ja hämmastas kõiki oma raudse vormiga. Pärast mindi sauna ja peeti pidu, sest Kekkoneni abikaasal Sylvil oli parajasti 70. sünnipäev.

Enne ärasõitu jõudis Kekkonen veel teaduste akadeemias käia ja Tallinnas Marati tehast külastada ning siis viidi ta Mustamäele, külla „tavalisele eesti perele“. Välja oli valitud teenelise treeneri Ervin Uuki pere. Rein Karemäe on rääkinud, et palus oma kaameramehe toas kappi peita, kes sealt parajasti siis välja astus, kui Kekkonen kolmandat pitsi Vana Tallinna maitses. President ei teinud teist nägugi.

Lahkudes üllatas ta veel kord ettepanekuga avada Tallinna ja Helsingi vahel laevaliin.