Ülle MadiseFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
10. märts 2020, 18:43

Välisministeerium: kaaluge tõsiselt ka Prantsusmaale ja Saksamaale reisimise vajalikkust

Õiguskantsler: kui kõik pingutavad, ei pea Eestis eriolukorda välja kuulutama

Õiguskantsler Ülle Madise jagas sotsiaalmeedias, kuidas Eesti saab koroonaviiruse levikule põhiseaduspäraselt piiri panna. Muu hulgas toonitas ta, et kui kõik kodanikud pingutavad, ei pea eriolukorda välja kuulutama. 

Madise ütles, et terviseameti ja arstide juhised on täitmiseks ning toonitas, et haiguse ja nakkuskahtluse korral tuleb jääda koju. "Lastead, kool, töö, koor, trenn, kino, teater jm kogunemised jälle siis, kui oht möödas. Perearst annab vajadusel haigus- või hoolduslehe. Loogiline: töö-/kooli-/lasteaiapäeva kestel haigestumine tähendab üpris kindlalt teiste nakatamist," kirjutas Madise. 

Ta sõnas, et seadused lubavad nakkusohu tõttu piirata liikumist, ära jätta avalikke üritusi, tõhustada kontrolli piiril ja kõike muud, mis vaja. "Terviseameti sõnul on enamik nakkusega kokku puutunuist vastutustundlikud, hoolivad endast ja teistest. Nii hoida! Köhides või aevastades on hooliv taskuräti, salli või varrukaga suu ja nina katta, et pisikud ei lendaks laiali," toonitas õiguskantsler. 

Ta lisas, et kui massilise nakatumisega võitlemiseks tuleb ühiskonna elukorraldust otsustavalt muuta, kehtestab valitsus eriolukorra. "Siis saab inimesi kohustada tööle, asju vajadusel sundvõõrandada või kasutusse võtta, kehtestada range karantiini jpm. Eriolukorda pole Eestis seni vaja läinud ja kui kõik pingutavad, ei lähe ka nüüd," avaldas Madise lootust. 

"Viirusesse ei tasu suhtuda kergemeelselt. Rakendada on mõtet abinõusid, mis viiruse sissetoomise ja siin levimise vastu päriselt aitavad. Liigne karmus annaks vastulöögi: inimesed hakkaksid haigust varjama, karantiini alalt haiged-terved läbisegi põgenema jne. Olgem mõistlikud!," kirjutas lõpetuseks Madise. 

Väliministeerium lisas Prantsusmaa ja Saksamaa riikide hulka, kuhu ei soovitata reisida

Välisministeerium teatas, et Itaaliast väljumine toimub läbi vastavate kontrollpunktide ja turistidel on lubatud koju pöördumiseks riigist lahkuda. Hinnata tuleb aga enda ja oma lähedaste tervislikku seisundit. Palaviku korral, mis on rohkem kui 37,5 kraadi, tuleb püsida kodus või peatumispaigas ja helistada arstiabi saamiseks kiirabi telefonil. 

Riskipiirkondades olles palub välisministeerium inimestel järgida kohalike ametivõimude juhiseid. Kodumaale tagasi pöördumiseks soovitatakse Eesti kodanikel ühendust võtta oma reisi- või lennufirmaga. Kui Eesti kodanikel tekib koju pöördumisega probleeme, palub ministeerium helistada konsulaarabi hädaabitelefonil, mis töötab 24 tundi päevas: +372 53 01 9999.

Välisministeerium palub ka arvestada, et kuna viirusjuhtumeid tuvastatakse ka üle kogu Saksamaa ja Prantsusmaa, soovitab välisministeerium tõsiselt kaaluda nendesse riikidesse reisimise vajalikkust. Viiruse tõkestamiseks rakendatavate meetmetega tuleks arvestada terves riigis. Oht sattuda karantiini või liikumiskeeldude mõjualadele võib tekkida ootamatult.

Terviseameti riskihinnangu põhjal on koroonaviiruse riskipiirkonnad Hiina Rahvavabariik, Itaalia, Iraan, Lõuna-Korea. Lisaks riskipiirkondadele ei soovita välisministeerium reisida Jaapanisse, Singapuri, Prantsusmaale ja Saksamaale. Samuti palume kaaluda kõigi välisreiside vältimatust.