Niisuguste vahenditega demonstreeriti puhastamist Lux Expressi reisibussis, millega oli sõitnud Eestis esimesena tuvastatud koroonaviirusega nakatunu. Tallinna ühissõidukijuhid midagi taolist päevaste puhkepauside ajal kätte ei võtnud.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
10. märts 2020, 16:24

Kas koroonaviirus sunnib Tallinna busse rohkem puhastama?

Terviseamet on korrutanud üha uuesti, kui tähtis on koroonaviiruse vältimisel hea hügieen. Kuidas on lood avaliku ruumi ja ühistranspordiga? Õhtulehe videograaf jälgis kolme tunni jooksul busse ja tramme, mis seisid Tallinna ühistranspordiliinide viies erinevas lõpp-peatuses. Kas me tabasime üheainsagi sõidukit puhastanud juhi? Õige vastus on: ei!

Õhtulehe videograaf ei näinud ühtegi bussi-trammi puhastanud juhti. Kui just pole puhastamise nime all nüüd tuntud banaani söömine, kabiinis istumine või lihtsalt suitsu kimumine. Tallinna linnatranspordist siiski täpsustati, et bussijuhid ei peagi sõiduvahendeid puhastama, vaid selleks ülesandeks on olemas eraldi töötajad. Tõsi, ka sellist töötajat Õhtulehe fotograaf ei märganud.

Tallinna abilinnapea Andrei Novikovi sõnul on sellel aastal Tallinna linnatranspordi kõikidesse lõppjaamadesse paigaldatud desinfitseerimise vahendid. 

„Samuti oleme terviseameti nõuannete põhjal koostanud praktilised hügieeninõuanded meie juhtidele ja tutvustanud neid igale juhile. Samuti oleme tõstnud busside puhastamise intensiivsust – näiteks puhastame käepidemeid mitu korda päevas, kui buss liinilt puhkepausile tuleb, et tagada bussides parem hügieen ja aidata kaasa viiruste levimise piiramisele. Tihendatud on busside päevasiseseid koristamisgraafikuid. See tähendab, et busside käsipuude ja muude kontaktsete detailide puhastamisele pööratakse varasemast rohkem tähelepanu,“ selgitas Novikov.

Abilinnapea sõnul puhastatakse ka kõiki STOP-nuppe, mistõttu ei näe nad vajadust selle kasutamist piirata. „Loomulikult jälgime hetkeolukorda ja oleme valmis operatiivselt reageerima. Samuti teeme koostööd terviseametiga, et panna ühistransporti reisijate jaoks asjakohased juhised, kuidas sõitjad ise saaksid viiruste perioodil ennast kaitsta – info kätepesu, aevastamise ja muu elementaarse hügieeni hoidmise kohta,“ sõnas ta.