Prints Harry ja tema abikaasa Meghan Rahvaste Ühenduse päeva jumalateenistusele saabumas. Hertsoginna kandis Daily Maili teatel disainer Emilia Wicksteadi kleiti. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
9. märts 2020, 19:11

Harryl ja Meghanil ei lubatud koos kuningannaga kirikusse sammuda (2)

Täna astusid prints Harry ja tema abikaasa Meghan viimast korda avalikult üles Briti kuningliku pere tegevliikmete seas, osaledes Rahvaste Ühenduse päeva pidulikul jumalateenistusel Westminster Abbeys. Ent kui mullu sammus Sussexi hertsogipaar kirikusse koos kuningannaga, siis tänavu jäi neile tagasihoidlikum roll.

Õukond andis enne jumalateenistust teada, et 31. märtsil Briti kuningliku pere tegevliikmete seast iseseisva elu peale lahkuvad Harry (35) ja Meghan (38) ei osale tänavu Elizabeth II pidulikul saabumisel. Mullu ootasid kuninganna pojapoeg ja tema lapseootel abikaasa koos Harry vanema venna Williami ja tolle abikaasa Catherine'iga monarhi saabumist ning sammusid siis koos temaga läbi pühakoja. Nüüd aga juhatati Sussexi ja Cambridge'i hertsogipaar esmalt oma kohtadele, kus nad jäid Tema Majesteedi saabumist ootama. Monarh saabus koos troonipärija prints Charlesi ja tolle abikaasa hertsoginna Camillaga. Õukond pole selgitanud, miks selline muudatus viimasel hetkel tehti. 

Sussexid ja Cambridge'id mulluse Rahvaste Ühenduse jumalateenistuse eel. Foto: Richard Pohle/The Times/Scanpix

Harry ja Meghan pole kuningliku pere seas üles astunud jaanuarist saadik, mil nad teatasid, et on otsustanud jagada oma elu Ühendkuningriigi ja Põhja-Ameerika vahel. Mullu mais poeg Archie vanemateks saanud hertsogipaar pole varjanud oma meelehärmi Briti kõmuajakirjanduses ilmunud artiklite üle, mis kritiseerivad teravalt Meghanit. Harry ei eitanud sügisel Aafrikas tehtud teleintervjuus ka seda, et tema suhted oma venna Williamiga on jahenenud. Kuigi hertsogipaar lubas jaanuarikuises avalduses hakata kujundama endale progressiivset rolli kuningakoja kui institutsiooni raames, otsustas Elizabeth II, et iseseisvas elus ei esinda Harry ja tema naine enam Tema Majesteeti ega tohi seega kasutada oma tiitlit Tema Kuninglik Kõrgus. Oma hiljutises avalikus kirjas avaldasid Sussexid pahameelt, et nad ei tohi kasutada oma sotsiaalmeediakonto nimes edaspidi sõna "kuninglik". Meelepaha õhkub ka lausest: "Ehkki kuningliku pere teised tiitliga liikmed on varemgi selle institutsiooni väliselt palgatööd teinud, on Sussexi hertsogile ja hertsoginnale kohaldatud 12-kuuline läbivaatamisaeg." 

Pisi-Archie't Londonisse kaasa ei võetud

Usutavasti naaseb hertsogipaar pärast jumalateenistust Kanadasse, kus neid ootab nende pisipoeg. Eelmise nädala lõpus korraldasid Harry ja Meghan hüvastijätuturnee, osaledes mitmel heategevusüritusel. Meghan külastas ka üht Essexi krahvkonna kooli. Edaspidi kavatsevad nad kuninglikel sündmustel osaleda, kuid seda ei loeta enam ametikohustuste täitmiseks, märgib BBC News. 

Kuningliku pere seast puudus Rahvaste Ühenduse päeva jumalateenistusel monarhi keskmine poeg prints Andrew, kes aasta lõpus teatas kuninglike kohustuste mahapanekust. Yorki hertsogi tiitlit kandva printsi mainet on määrinud seotus kurikuulsa USA pedofiilmiljonäri Jeffrey Epsteiniga ning süüdistus Epsteini alaealise seksiorja pruukimises.