Foto: MEELIS TOMSON
Eesti
7. märts 2020, 00:03

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eestis algas värviliste daamikingade müük

Tsaari-Venemaa parimad kingsepad kogunesid pealinna Peterburi, kus oli lootust jalanõude eest parimat hinda saada. 11 aastat töötas seal õukonnavarustaja juures ka Tallinnast pärit kingseppmeister Levitzki, kes vahepeal siinmail käis, tegemaks valged ja mustad ballikingad ühe „võssoki natšalniku“, kõrge ülemuse, naisele ja tütrele, mis talle kohe palju tellimusi tõi, kirjutab Esmaspäev 1929. aastal.

Levitzki pakkus daamidele ka värvilisi ballikingi, mida Eestis varem polnud nähtud. Esmaspäeva väitel ostis esimesed paarid Jaan Poska abikaasa Constance koos ühe preiliga. Neiu sinised, proua Poska roosad. „Ballil ei jõutud neid küllalt imetleda,“ nendib ajaleht ja sestpeale oli värvilisi daamikingi iga kingsepa töölaual.

„Constance Poska oli oma eluküllase elavuse ja loomuannete teravusega huvitamaid naistüüpe meie seltskondlikus elus. Hool oma kodu kaunistamise eest oli Constance Poska iseloomustavamaid jooni,“ märgib ajaleht Vaba Naine. Poska eeskuju tõi uudsust kodukaunistusse. „Ta viis omal ajal moodi antiikmööbli eesti perekondadesse ja kunstipärase ansamblina oli Jaan Poska kodu esimesi Tallinnas. Kui olemasolevale mööblile tuli juure mõni antiikkapp või laud, siis tähendas Jaan Poska pooleldi naljatades: „Tänan jumalat, et minu abikaasal on nõrkus ainult antiikmööbli, mitte antiikmaalide vastu: muidu oleks ma ruineeritud.““