Tomi RahulaFoto: Erlend Štaub
Saund
6. märts 2020, 13:12

KOROONA JA EUROVISION: paar riiki ei osale tähtsal kohtumisel, Tomi Rahula kinnitab, et Eesti on kohal

Esmaspäeval toimub Rotterdamis Eurovisioni delegatsioonijuhtide kohtumine, kuid Rootsi ja Iisrael teatasid, et nende esindaja sinna ei sõida. Koroonaviiruse kartuses jääb tulemata ka Eurovisioni tähtsaim mees, võistluse kauane tegevjuht Jon Ola Sand – nimelt avastati Euroopa Ringhäälingute Liidu töötajate seas koroonajuhtum. Tomi Rahula kinnitab Õhtulehele, et Eesti siiski kohtumisel osaleb. 

Wiwibloggsi teatel kehtestas Euroopa Ringhäälingute Liidu ehk EBU peadirektor Noel Curran organisatsiooni töötajatele vähemalt 13. märtsini reisipiirangud, kuna Genfis tegutseva EBU personali seas diagnoositi ühel inimesel koroonaviirus. See tähendab, et Jon Ola Sand ei sõida esmaspäevaks Šveitsist Rotterdami, vaid osaleb delegatsioonijuhtide kohtumisel konverentsikõne või mõne muu tehnilise võimaluse kaudu. Eurovisioni delegatsioonide juhtidele saadeti selleteemaline ringkiri teisipäeva hommikul. 

Wiwibloggsi teatel andis Rootsi riigitelevisioon STV teada, et Rootsi delegatsiooni juht koosolekule ei sõida, kuid EBU hoiatust koroona suhtes toonases uudises ei mainitud. 

Ka Iisraeli riiklik ringhääling KAN otsustas, et nende esindaja esmaspäevasel koosolekul ei osale. Iisraeli tervihoiuministeerium on soovitanud kodanikel tarbetust reisimisest hoiduda. 

“Eesti delegatsioon osaleb kohtumisel kindlasti,” kinnitab Tomi Rahula. “Ka kõik teised kohtumised seoses Uku osalemisega Eurovisonil plaanipärased.” Rahula lisab, et Eesti delegatsioonil ei olnud kordagi mõttes mitte minna ning koroonaviiruse levikut ei ole hetkel põhjust karta.

Küsimusele, mida ta arvab delegatsioonide mittetulekust kohtumisele, vastab Tomi: “Igal delegatsioonil on oma põhjused ning neid tuleb aksepteerida.”

Koroonaoht on mõjutama hakanud ka rahvuslikke eelvoore. Äsja teatas Denmarks Radio (DR), et Taani eelvoor "Melodi Grand Prix 2020" korraldatakse homme õhtul ilma publikuta. Taani peaminister Mette Fredriksen on soovitanud kõik enam kui tuhandepealise publikuga avalikud üritused kas ilma vaatajateta pidada või edasi lükata. "Peaministri soovitusest lähtudes otsustasime "Melodi Grand Prix'" ilma publikuta pidada," ütles DR esindaja veebikülje Eurovisionworld.com teatel. Taani võistluse finaali on ostetud 10 000 piletit. DRi teatel makstakse ostjatele raha tagasi või pakutakse pileti vahetamise võimalust.

Kuulu järgi kaalub ka Rootsi oma eurolaulufinaali korraldamist ilma publikuta.