O2 filmivõtted Foto: Stanislav Moshkov
Galeriid
5. märts 2020, 19:21

GALERII | Kodumaise spioonipõneviku „O2“ viimased kaadrid said purki

Ajaloolises restoranis Gloria toimus uue kodumaise spioonifilmi "O2" viimane võttepäev. Kaasa lõid lisaks peaosatäitjat kehastavale Priit Võigemastile veel ligikaudu 100 professionaalset või vabatahtlikku näitlejat ja bänd koos Kadri Voorandi ja Mihkel Mälgandiga.

"O2" produtsent Kristian Taska sõnul oli 8 kuud kestnud võtteperiood filmitegijatele põnev väljakutse eelkõige oma mastaapide tõttu: "Nelja riigi filmitegijatest kokku pandud võttegrupiga filmisime kokku 40 võttepäeva, kus osales 55 professionaalset ja 900 vabatahtlikku taustanäitlejat. Filmivõtete käigus kasutasime enam kui 50 erinevat ajaloolist masinat ja sõjaväetehnikat. Lisaks näitlejatele oli võttemeeskonnas pea 250 meeskonnaliiget, alustades stsenaristidest ja režissöörist kuni vanaaegsete autode operaatorite ja vabatahtlike abilisteni välja." Filmivõtted algasid ja lõppevad Tallinnas, kuid toimusid lisaks Ida-Virumaal, Tartus ja Helsingis. Võttepaikades taastati kõikjal ajalooline atmosfäär, näiteks ehitati ajutiselt uuesti üles Tallinnas Kaarli puiesteel asunud kuulsad tenniseväljakud.

"O2", mis jõuab kinolinale 2020. aasta sügisel, jutustab loo Eesti sõjaväe luureosakonna elust ja tööst 1939. aastal. Režissöör Margus Paju on öelnud: "Meie loo jutustamise vaatepunkt väldib teadlikult kõigile tuttavaid ajaloolisi suurkujusid. Selle asemel viime me vaataja luureohvitseride maailma. Kuigi need augusti ja septembri päevad olid ajalooliselt saatuslikud, ei tajunud toona elanud inimesed seda nii. Luurajad olid info mõttes eelispositsioonil, aga ka nemad olid lihtsalt inimesed, kes samavõrdselt riigi saatusega muretsesid ka oma abikaasade ja armukeste, laste ja raamatute pärast."