Foto: Disney
Film
5. märts 2020, 13:16

Disney esimene lesbitegelane langes Venemaal tsensuuri ohvriks (2)

Disney-stuudio uut animafilmi "Onward" ("Edasi") on Venemaal tsenseeritud, teatab veebikülg Kinopoisk.ru.

Täna Venemaal ekraanile jõudnud fantaasiaküllase seiklusfilmi ühes stseenis figureeriv kükloobist politseinik Specter on Disney ja Pixari esimene avalikult lesbiline tegelaskuju. Specter, keda ingliskeelses versioonis kehastab nimekas USA lesbistaar ja -aktivist Lena Waithe ("Master of None") mainib, et tal on girlfriend. Kuid "Edasi" venekeelset versiooni näinud vaataja paljastas Kinopoiskile, et "sõbratarist" on saanud hoopis neutraalsema kõlaga "partner" ning Specteri enese sugupoolest libisetakse üldse üle. "Ju on Disney Venemaa haru püüdnud tarbetuid probleeme vältida."

 
 
 
View this post on Instagram

🌈

A post shared by Lena Waithe (@lenawaithe) on

Disney esindaja Venemaa keeldus Kinopoiski kommentaaripalvele vastamast. Eesti kinodes linastub "Edasi" alates 13. märtsist.

Uudist vahendanud Moscow Times märgib, et 2013. aastast, mil Venemaal võeti vastu poleemiline homopropaganda keelustamise seadus, on tsenseeritud veel vähemalt kaht geistseeni. Mullu kärpisid Vene tsensorid Elton Johni eluloofilmist "Rocketman" välja geiseksi ja -suudlused. Marveli kassatüki "Tasujad: Lõppmäng" Vene versioonis ei rääkinud geitegelaskuju mitte kohtingust, vaid restorani minekust. 

Vene levitajad on teinud parandusi ka LGBT-teemade väliselt. 2019. aasta animafilmis "Lemmikloomade salaelu 2" asendati vene päritolu kelm Sergei prantslase Serge'iga, mulluses superkangelasfilmis "Hellboy" aga mainis nimitegelane Stalini asemel Hitlerit.