JJ Street Baltic SessionFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
5. märts 2020, 07:08

Esitajate liit nõuab kohtus tantsuklubilt hüvitist (2)

Tallinna ringkonnakohus hakkab arutama MTÜ Eesti Esitajate Liidu 5648 euro suurust nõuet tantsuklubi JJ Street vastu, kes polevat maksnud treeningutel kasutatud fonogrammide eest autoritele hüvitist. 

Riigikohtusse jõudnud tsiviilvaidluses esitas MTÜ Eesti Esitajate Liit hagi MTÜ Urban Style vastu – 5648 euro ja viivise saamiseks ning kostja kohustamiseks hoiduda fonogrammide kasutamisest tantsutundides hageja nõusolekuta ja tasu maksmata. Hagiavalduse järgi kasutab MTÜ Urban Style, mis haldab tantsukooli JJ-Street, fonogramme ärilisel eesmärgil ning peab maksma teoste esitajatele ja fonogrammitootjatele selle eest õiglast tasu.

MTÜ Urban Style vaidles hagile vastu, tuginedes autoriõiguse seaduses sisalduvale erandile, mis võimaldab suunata õppeprotsessis teoseid, esitusi ja fonogramme üldsusele selle eest tasu maksmata.

„Riigikohus tegi tantsuklubi JJ Street, ärinimega Urban Style ja MTÜ Eesti Esitajate Liidu vahelises vaidluses eelmisel aastal otsuse, millega tühistati varasem Tallinna ringkonnakohtu otsus ja asi saadeti uueks läbivaatamiseks samale ringkonnakohtule,“ ütles esitajate liidu tegevjuht Urmas Ambur. 

„Riigikohus asus seisukohale, et maa- ja ringkonnakohus on jätnud hindamata Urban Style tantsutundides kasutatud muusikute fonogrammide kasutamise suurt mahtu, samuti asjaolu, kas Urban Style tantsutrennid konkureerivad teiste tantsutrenne korraldavate äriühingute ja mittetulundusühingute treeningutega, mis oma äris on juba arvestanud  muusikute tasudega ega saa seaduses ette nähtud haridusasutuste erandile tugineda.“