Meghan Markle ja tema ema Doria Ragland USA näitlejanna ja prints Harry pulmapäeval 19. mail 2018. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
4. märts 2020, 13:55

Inglise tippkirjanik: Meghani-vastase sõimu üks põhjus on rassism (18)

Ajalooliste romaanide poolest tuntud briti kirjanik Hilary Mantel väljendas veendumust, et prints Harry abikaasat Meghanit tabanud kriitikas mängib kindlasti oma rolli rassism.

Eesti keeleski ilmunud ajalooliste romaanide "Wolf Hall" ja "Aeg äratada surnuid" autor Hilary Mantel ütles BBC intervjuus, et tema meelest on rassism inimeste teadvusse juurdunud rohkem, "kui ükski meist on valmis tunnistama". Küsimusele, kas prints Harry abikaasa on rassismi ohver, vastas Mantel: "Kõhklen teda ohvriks nimetamast, kuid minu meelest on temavastases sõimus olnud omajagu rassismi."

Hilary Mantel pälvis oma ajaloolise romaaniga "Wolf Hall" 2009. aastal nimeka Bookeri preemia. Foto: AFP/Scanpix

Prints Harry abikaasa on ema poolt afroameerika verd. Harry sõnul on Briti kõmuajakirjandus pidanud tema naise vastu halastamatut kampaaniat, mis ei vaibunud ka Meghani raseduse ajal ja poeg Archie sünni järel. 31. märtsist jõustub Sussexi hertsogipaari otsus taanduda Põhja-Ameerikasse ning asuda elama iseseisvat elu väljaspool Briti kuningakoda. 

Mantel, kelle "Aeg äratada surnuid" kirjeldas Henry VIII teise abikaasa Anne Boleyni langust, toonitas intervjuus, et kuninglike naiste keha on endiselt tohutu tähelepanu objekt. "Meil tarvitseb vaid vaadata, mis juhtub, kui meie kuninglikud daamid sünnitavad. Neid peetakse avalikuks omandiks täpselt nii, nagu peeti avalikuks omandiks Tudori naisi. Iseseisev naine muudetakse lihtsalt jälle sigijaks."

The Guardian märgib, et Manteli kommentaarid peegeldavad tema seitsme aasta tagust loengut Briti Muuseumis, kus kirjanik avaldas arvamust, et prints Williami abikaasa Kate Middletoni "paistab olevat disaininud mingi komisjon ja ehitanud meistrimehed". Noore naise naeratus olla kui plastist ja ihuliikmed käsitsi valmistatud ja üle lakitud. Tollal ootas hertsoginna Catherine enda ja prints Williami esikpoega George'i. "Kui ta on iiveldusest üle saanud, leiab ajakirjandus, et ta särab. Ajakirjandus leiab, et selle noore naise senine elu polnud midagi väärt, tema ainus mõte ja eesmärk on sünnitada." Kui Mantelit süüdistati õeluses, täpsustas ta, et tema kommentaarid olid kontekstist välja rebitud. "Tegelikult olid mu loeng ja sellele järgnenud essee kuningliku pere suhtes toetavad ning kui ma kasutasin Cambridge'i hertsoginna aadressil neid sõnu, kirjeldasin pilti, mis kõmuajakirjandus temast on esile mananud."