Deborah DuganFoto: AP/Scanpix
Saund
4. märts 2020, 10:58

Grammy-akadeemia esimene naisjuht sai segastel asjaoludel sule sappa

Grammy muusikaauhindu jagav Recording Academy on vallandanud oma esimese naispresidendi Deborah Dugani, süüdistades teda puudulikus töös ja ebaõnnestumistes. Dugan aga väidab, et tööandja tahtis teda vaigistada, kuna ta oli muretsenud seksuaalse ahistamise ning hääletusreeglite rikkujate pärast

Akadeemia teatas paar nädalat tagasi, et Dugan on eemaldatud töökohustuse täitmiselt, kuna teda kahtlustatakse mingis üleastumises (millises, seda ei täpsustatud). Nüüd andis Grammy-organisatsioon teada, et Dugan on vallandatud pidevate puuduste ja nurjumiste tõttu juhitöös.

Endine jurist ja plaadifirmajuht Dugan, kes varem juhtis U2 staari Bono heategevusorganisatsiooni Red, tõusis ametisse Grammy organisatsiooni eelmise juhi Neil Portnow' järel, kes oli 2018. aastal poleemikat põhjustanud, öeldes, et naisartistid peaksid ise rohkem vaeva nägema, kui nad tahavad, et neil Grammydel tunnustataks.

Pärast tööpostilt eemaldamist andis Dugan sisse kaebuse: ta väitis, et kui ta oli väljendanud muret Grammy-akadeemias levinud seksuaalse ahistamise ja hääletusprobleemide üle, oli teda vaikima sunnitud. "Ehkki värsked arengud valmistavad mulle pettumust, pole ma üllatunud, arvestades akadeemia tavapärast käitumist lokulööjatega," ütles Dugan oma toonases avalduses.

"Selle asemel, et püüda seda korrumpeerunud institutsiooni seestpoolt reformida, jätkan ma tööd, et vastust annaksid need, kes jätkuvalt oma positsiooniga hangeldavad, Grammyde hääletusprotsessi rüvetavad ning naisi ja värvilisi diskrimineerivad," kuulutas ta. "Artistid väärivad paremat kohtlemist."

Akadeemia ütles oma otsust põhjendades, et Dugan vallandati kahe iseseisva ja kuluka juurdluse tulemusel. Avalikus kirjas ei täpsustata siiski, milles presidendi patustused seisnesid. Mõni nädal tagasi pani akadeemia Duganile süüks tagakiusamist, märgib BBC News. Samuti ei kommenteeri Recording Academy Dugani süüdistusi seksuaalses ahistamises ja hääletusreeglite rikkumises.