James Lipton 2016. aastal.Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
3. märts 2020, 11:11

Suri legendaarne Hollywoodi staaride usutleja James Lipton

93 aasta vanuses on surnud USA telekuulsus James Lipton, kes intervjueeris oma saates "Inside the Actors Studio" ligi veerand sajandit meelelahutusmaailma tähti.

Lesk Kendekai Turneri sõnul suri Lipton esmaspäeval oma Manhattani kodus põievähki. 

1926. aastal sündinud Lipton teenis teise maailmasõja ajal USA õhujõududes, siirdus seejärel New Yorki, et advokaadiks saada, kuid õppis hiljem siiski filmi- ja teleproduktsiooni ja lavastamist. 1950. aastail mängis ta mitmes telesarjas, hilisemas elus ka menusarjas "Arrested Development". Oma menukat saadet "Inside the Actors Studio" juhtis Lipton 1994. aastast kuni 2018. aasta septembrini, mil ta ameti maha pani.

Aastate jooksul küsitles Lipton New Yorgi draamatudengite ees enam kui 200 meelelahutajat, nende seas näiteks George Clooneyt, Brad Pitti, Clint Eastwoodi, Julia Robertsit, Al Pacinot ja Barbra Streisandit, aga ka režissööre nagu Martin Scorsese ja Steven Spielberg. Tema esimene intervjueeritav oli Hollywoodi legend Paul Newman, kes tegutses toona Actors Studio draamastuudio presidendina. Lipton oli tuntud sügavuti minevate usutluste poolest, ühtlasi oli tal kombeks lasta oma intervjueeritavatel vastata nn Pivot' küsimustikule (mis sai nime prantsuse telekuulsuse Bernard Pivot' järgi, kuid põhineb kirjanik Prousti küsimustikul), mille küsimused puudutasid näiteks usutletavate lemmiksõnu ja -kiikse. Üks küsimus kõlas: "Kui paradiis peaks olemas olema, mida võiks Jumal sulle öelda, kui sa selle värava juurde jõuad?"

2016. aasta intervjuus paljastas Lipton oma lemmikhetke saate ajaloost: tema vastas võttis istet Bradley Cooper. "Minult küsiti aastakümneid, millist külalist ma kõige rohkem tahaksin? Teate, mida ma vastasin? [Tahaksin] õhtut, mil üks meie [draamastuudio] diplomandidest on nii palju saavutanud, et naaseb meie lavale ja istub külalisena minu kõrvale. Ja Bradley see oligi."