Parima filmi auhinna võttis vastu režissöör Mohammad Rasoulofi tütar Baran Rasoulof. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix
Film
2. märts 2020, 15:18

Berliini filmifestivali võitjat ei lastud Iraanist välja

70. Berliini filmifestivali peaauhinna Kuldkaru võitis Iraani režissööri Mohammad Rasoulofi linateos "Kurja pole olemas", mis räägib surmanuhtlusest. Lavastajal endal ei lubanud Iraani võimud Saksamaale sõita.

BBC Newsi teatel keelasid Iraani võimud Rasoulofil 2017. aastal filmide lavastamise. Oma kuuenda linateose väntas režissöör salaja. Seoses varasemaid filme puudutavate süüdistustega ei tohi kineast Iraanist välja sõita. Kuldkaru võttis Rasoulofi nimel vastu tema tütar Baran, kes filmis samuti mängib. Žürii esimehe Jeremy Ironsi sõnul näitab film, mis kujutab nelja lugu surmaotsusest, kuidas autoritaarne režiim harilikud inimesed enda kütkeisse haarab ja neid ebainimlikkusele viib. 

Žürii peapreemia ehk Hõbekaru võitis Berlinalel aborditeemaline "Mitte kunagi, harva, vahel, alati", mille autor on USA režissöör Eliza Hittman. Parimaks režissööriks tunnistati Hong Sang Soo ("Naine, kes jooksis"). Parimaks naisnäitlejaks kuulutati Paula Beer ("Undiin"), kes on eestlastele tuntud 2010. aasta "Polli päevikutest". Meeste arvestuses võitis Elio Germano ("Peidetud").