Polanski asemel läksid auhinda vastu võtma Emmanuelle Bercot ja Claire Denis.Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW
Film
29. veebruar 2020, 09:55

SUUR TÜLI PRANTSUSMAAL | Süüdimõistetud lapsevägistajale antud filmiauhind tekitas meeletu skandaali (5)

Sel nädalal ka Eestis kinolinadele jõudnud „Ohvitser ja spioon“ sai Prantsusmaa filmiauhinna Cesar jagamisel 12 nominatsiooni. Kuna filmi lavastajaks on USAs vägistamises süüdi mõistetud Roman Polanski, siis eeldati juba auhinnatseremoonia eel, et see tekitab meelepaha. Läinud öösel ka nii läks – mitmed Prantsusmaa näitlejad ja kultuuritegelased avaldasid lõpuks parimaks lavastajaks valitud Polanski vastu meelt.

Kõige silmapaistvama protestiga jäi silma näitlejanna Adele Haenel, kes Polanski võitjaks kuulutamise järel püsti tõusis ja saalist lahkus. Haenel on ka ise enda sõnul lapsena seksuaalse ahistamise ohvriks langenud: endise lapsnäitleja sõnul oli ahistajaks tema debüütfilmi lavastaja Christophe Ruggia, kes on nüüdseks ka vahi alla võetud. Haenel ise kandideeris parima naisnäitleja Cesarile filmi eest „Põleva tütarlapse portree“, mis jõuab Eesti kinodesse kevadel.

Polanski ise sattus vägistamissüüdistuse alla 70ndatel, kui enda sõnul abikaasa  mõrvast masenduses režissöör osales erinevatel pidudel, kus ühel seksis narkouimas 13aastase neiuga. Polanski abikaasaks oli Sharon Tate, kes viimastel rasedusnädalatel tapeti Charlie Mansoni jüngrite poolt. Polanski põgenes enne kohtuotsuse kuulutamist, sest kuigi Polanski üritas enda süüditunnistamisega vanglast pääseda, siis andsid kõik märgid aimu, et ta ikkagi vangi pannakse. Viimastel aastatel on režissööri omaaegsetes vägistamistes süüdistanud mitmed naised, neist viimatine vaid mõni päev enne Polanski uue filmi esilinastust.  Prantsuse näitlejanna Valentine Monnier rääkis, et režissöör vägistas ta 1975. aastal suusapuhkusel, kui ta oli 18aastane tüdruk.

Ülimenukalt kinodes linastunud „Ohvitser ja spioon“ räägib 19. sajandi lõpus valesüüdistustega riigireetmises süüdistatud Robert Dreyfusist. Ka see paralleel, et Polanski justkui viitaks enda suhtes esitatud valesüüdistustele, tekitas Prantsusmaal meeletult pahameelt. Polanski ise keeldus auhinnatseremooniale tulemast, kuna kartis enda turvalisuse pärast. Cesarit valiv žürii astus täies koosseisus tagasi. Sõna on võtnud Prantsusmaa kultuuriminister Franck Riester, kes üritas samamoodi veenda, et Polanski premeerimine ei ole kooskõlas naistevastase vägivalla vastu võitlemisega.

Saatejuhiks olnud näitlejanna ja koomik Florence Foresti ei tulnud pärast Polanski premeerimist enam lavale tagasi, vaid postitas Instagrami musta ekraani ja sõna „tülgastav“.

Parima filmi Cesarit „Ohvitser ja spioon“ siiski ei saanud, vaid see läks politseidraamale „Hüljatud“.