Inimesed
26. veebruar 2020, 14:04

"Eesti Vabariik 102" meeleolukas sünnipäevapidu Viljandis

ÕL VIDEO | Ülle Lichtfeldt ja Indrek Saar ilmusid peole nagu kotkas ja peoleo (20)

Kui president Kersti Kaljulaid võttis tänavu oma pidulikus "Eesti Vabariik 102" kõnes appi Tammsaare „Tõe ja õiguse“ Andrese ja Pearu prototüübid, siis seltskonnamelus tõusis põhiküsimuseks siiski kontsertetendus „Igal linnul oma laul“, mis viis tagasi maailma loomise aegadesse ning näitas läbi linnuallegooria inimnäo peegelpilti.

„Mina olen kotkas,“ teatas näiteks endine linnapea Edgar Savisaar tuliselt. Vaata SIIT!

„Mina olen ronk,“ ütles muusik Jaanus Nõgisto enesekindlalt.

„Arvan, et olen mingi selline värvuline,“ kostis tekstiilikunstnik Anu Raud tagasihoidlikult. 

„Mõnikord olen kalkun… Mitte kalkun, vaid toonekurg,“ vastas riimimeister nublu. Vaata SIIT!

„Mina olen ikkagi Tallinna linnapea, mitte mingi lind,“ märkis pealinna linnaisa Mihhail Kõlvart poliitkorrektselt.

"Mina tahan olla suitsupääsuke," põrutas poliitik Taavi Rõivas. "Ja minu kaunis kaasa, Luisa on eksootiline linnukene." 

"Algul mõtlesin, et olen tuvi või kana, aga tegelikult, eks ma üks paras vana paabulind ole," naeris näitleja Andrus Vaarik. "Ja minu tütar Marta on noor paabulind." Vaata SIIT!

"Mina sooviksin kõikidest lindudest enim olla kotkas," üllatas Keit-Pentus Rosimannus. Vaata SIIT!

Ekspresident Toomas Hendrik Ilves võrdles end targa öökulliga. Mina teatasin, viidates staarzooloog Aleksei Turovski raamatu "Loomadest, armastusega" katkendile, et kuigi üldiselt peetakse öökulli tarkuse võrdkujuks, siis tegelikkus on hoopis vastupidine. Öökull on paras uhuu-lind. Vaata meeleolukat vaidlust SIIT!

Näitleja Ülle Lichtfeldt nägi oma kaunis õhtukleidis välja nagu peoleo. Tema mürkrohelises mantlis kultuuriministrist kaasa Indrek Saar aga nagu sõjakas kull. 

"Minul on täna üll Kairi Vildersoni moelooming," ütles Ülle uhkelt. "Ma ei ole oma lemmikmoeloojat juba aastaid muutnud. Seekord kaunistavad kleiti linnud, palju linde. Kahjuks minu lemmiklindu kontsertetenduses täna ei olnud, aga selleks on peoleo. Hää mees Eiki Nestor ütles mulle muuseas kuidas on hiiumaa keeli peoleo..."

"Aga miks te minu mantli kohta ei küsi," pahandas Ülle kaasa, kultuuriminister Indrek Saar. "Minul on Minni Meistersoni mantel seljas ja vaadake seda imelist voodrit mantli sees! Tegemist on noore lootustandva eesti disaineriga. Ta on minu klassiõe ja klassivenna tütar."

Uurisime Ülle käest, mis sorti linnuga võib tema mehe puhul tegu olla, ja vastus tuli kiirelt: "Kotkas, loomulikult!"

Kotkaks peavad end ka endine Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja poliitik Keit Pentus-Rosimannus. Vaata täpsemalt SIIT!

Peoleo

Peoleo ei ole pelgalt laululind, vaid ka tark ja ilus lind. Võiks öelda, et lausa üks ilusamaid linde maailmas. Teda on raske märgata, kuna armastab peita end tihedas lehestikus. Kui peoleo hakkab kräunuma nagu kass, siis on tegu hoiatusega. Peoleo talvitub soojal maal ja saabub meile varakevadel. 

Peoleo on väga kasulik lind, sest sööb kahjulikke putukaid. Vahel paneb nahka isegi ämblikud ja väikesed teod. Hävitab isegi neid kahjulikke röövikuid, millest teised linnud ei hooli. Hilissuvel napsab ka viljapuude vilju, nagu kirss ja pirn ja marjad. Tema eriliseks hobiks on suplemine.

Kas sina tead, kuidas on hiiumaa keeles peoleo?