Valdur Mikita ja Mirjam LoertscherFoto: Raigo Pajula
Inimesed
25. veebruar 2020, 17:49

Kes oli Valdur Mikita hurmav kaaslane presidendi vastuvõtul? Mikita: mingit intriigi siin ei ole (9)

"Kahjuks mingit intriigi siin ei ole," naerab kirjanik ja semiootik Valdur Mikita ja täpsustab, et presidendi vastuvõtule oli ta enda kaaslaseks kutsunud hea tuttava Mirjam Loertscheri, Šveitsis elava väliseestlase, kellega teda seob töö. 

„Mirjam on Eesti-Šveitsi seltsi endine president ja selline inimene, kellega saab lõputult vaielda eestluse ja väliseestluse teemadel,“ räägib Valdur. Tutvus Mirjamiga sai mehe sõnul alguse aastaid tagasi ja neid on sidunud vaid töö.

Kuigi Rõugest pärit Mirjam Loertscher on Šveitsis elanud viimased paarkümmend aastat, on kirjaniku sõnul tegemist naisega, kelle juured siiani kõvasti kodumaaga seotud: „Tegelikult on ta kodukoha patrioot ja samas klassikaline uue põlvkonna väliseestlane,“ sõnab Valdur. 

Presidendi vastuvõtu kontserdi ja presidendi kõne kohta on Valdur Mikital vaid kiidusõnu öelda: „Pikka ajalugu mul ei ole, et oskaksin väga paljusid kontserte võrrelda, aga eilne oli kuidagi teistsugune,“ lausub ta. „Mul jäi selline tunne, et presidendi kõne ja lavastus justkui oleks olnud üks etendus - need haakusid kenasti.“ Samas tunnistab ta, et kui kuulis lavastuse nime „Igal linnul oma laul", pidas ta seda suure riski peale minekuks ning pelgas seda näha. „Aga see risk õigustas ennast: superhästi valitud näitlejad ja see, mida nendest karakteritest oli välja võlutud. See oli nagu tõeline teatrielamus!“ jagab kirjanik Karl Laumetsa lavastatud kontsertlavastuse kohta heldeid sõnu.