Foto: Kaader videost
Eesti
25. veebruar 2020, 22:30

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas „Karujaht Pärnumaal“ Tartus laineid lõi

Tartu Karlovas Tähe uulitsal mängis kinos Ideal peale eeskava täiendavalt 13. veebruarist (26. veebruarist uue kalendri järgi) 1914. süütu pealkirjaga film „Karujaht Pärnumaal“. Kuulutus Postimehes teatas samal päeval siiski täiendavalt: „kõikidele tuntud päevasündmus, juba pildi tegemine on ajakirjanduse poolt rohket poolehoidmist leidnud“.

Teine ja esimene säilunud Eesti mängufilm (Johannes Pääsukese filmitud) oli poliitiline pila Pärnu linnavalimiste pihta. Hoia Ronk (Karl August Hindrey) kirjutas: „Kinematografis  etendati rahva suurel osavõtmisel Pärnu karujahti. Kui Tartus selle filmi tarvis ülesvõtmisi tehti, siis kiitis saksa leht oma süütuses seda ülesvõtmistegevust ja talle meeldis väga see suur apparat, mida karu kinnivõtmiseks käima pandi. Kiitis vahvaid küttisid ja ei aimanudki, et see nali Pärnu valimistele ja sellele eelkäivale protsessile (ajakirjanik Jaan) Karu vastu oli pühendatud. Aga nüüd tuli välja, et kinos (linnapea Oskar) Brackmanni pilgati ja seda ei tohi olla...Seda kinodramat on kõvasti kääridega kärbitud, paljud nendest kohtadest välja jäetud, mis sakslaste võidurõõmu sekka kibedaid tilku võiksid valada. Pärnusse ei ulatuvat meie kodune pildidraama üleüldse mitte.“ 

Brackmann võib nüüd koos oma linnavalitsusega rahulikult magada, kirjutab Hindrey, et tsensuur sakslaste kaitseks välja astus.